Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες αλλαγές στις εισφορές διαχειριστών και μελών Δ.Σ. σε εταιρείες

Πώς υπολογίζονται οι εισφορές διαχειριστών και μελών σε εταιρείες, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και μισθωτών ή ελεύθερων επαγγελματιών με μικρό αγροτικό εισόδημα. Πότε πληρώνει εισφορές ο εταίρος σε ΙΚΕ. Τι ισχύει για τα μέλη ΕΠΕ.

Οι νέες αλλαγές στις εισφορές διαχειριστών και μελών Δ.Σ. σε εταιρείες

Αλλαγές και διευκρινίσεις για τρεις μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, τους μετόχους και διαχειριστές εταιρειών, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων καθώς και τους μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν παράλληλα εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες, περιλαμβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε χθες.

Για παράδειγμα, με σημαντική καθυστέρηση και πρόβλεψη εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2018, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πότε πληρώνουν εισφορές οι μέτοχοι και πότε οι διαχειριστές εταιρειών. Και ορίζει ότι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιουνίου 2018, οι διαχειριστές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ ) καθώς και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), για τις αμοιβές που λαμβάνουν, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά, διευκρινίζεται ότι οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου).

Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείρισης, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρησης, εξακολουθούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων σύμφωνα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής και στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και κατά συνέπεια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ως μισθωτός (βάσει του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου), στο πλαίσιο των προβλέψεων για την παράλληλη ασφάλιση.

Σε περίπτωση που διαχειριστής σε εταιρείες της ανωτέρω μορφής έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστή, τότε θα καταβάλλει εισφορές μόνο ως μισθωτός (βάσει του άρθρου 38). Σημειώνεται δε ότι για τις αμοιβές διαχείρισης ισχύει το κατώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών της τάξης των 586,08 ευρώ για τους απασχολούμενους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ για τους απασχολούμενους κάτω των 25 ετών.

Η εγκύκλιος ορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω την 1η Ιουνίου 2018, παρότι ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και εφεξής.

Όσον αφορά τις εταιρείες μορφής ΙΚΕ, ξεκαθαρίζεται, όπως ορίζει και ο νόμος Κατρούγκαλου, ότι οι εταίροι δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται όμως ότι σε περίπτωση που εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστής στην ΙΚΕ, ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, ήτοι 26,95% επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι επί εισοδήματος που προκύπτει από τη σχέση του εταίρου. Όπως άλλωστε ισχύει και στην περίπτωση που διαχειριστής έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο.

Όσον αφορά τους μοναδικούς εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του άρθρου 39 (ελεύθεροι επαγγελματίες) επί του αθροίσματος του εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση των δύο δραστηριοτήτων (μέρισμα και αμοιβή διαχείρισης). Και σε αυτή την περίπτωση, παρά τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, η καταβολή των εισφορών ξεκινά από 1/6/2018.

Αλλαγές στις εισφορές και την ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων

Με το ίδιο έγγραφο, επανέρχεται η δυνατότητα των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων να ασφαλίζονται με τους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ και όχι με όρους ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Επίσης, ρυθμίζεται ευνοϊκά το θέμα των μικρών εισοδημάτων των μισθωτών, εμπόρων και επιστημόνων από αγροτική δραστηριότητα, καθώς διευκρινίζεται ότι για ποσά έως 4.932,12 ευρώ τον χρόνο δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά, σημαντική αλλαγή στο καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων επιφέρει η εγκύκλιος, καθώς δίνει τη δυνατότητα ασφάλισής τους με τις διατάξεις που ισχύουν για τον πρώην ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης και αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, αν και όλοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ με όρους πρώην ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η εγκύκλιος ορίζει ότι εάν δηλώνουν ότι ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ, τότε για το σύνολο του εισοδήματός τους από την αγροτική δραστηριότητα και τα τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ως αγρότες (βάσει του άρθρου 40). Μάλιστα, το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την Επικράτεια, εφόσον είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Τέλος, ορίζεται ότι μισθωτός ή αυτοτελώς απασχολούμενος που έχει συγχρόνως και εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας δεν υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές γι' αυτό, εφόσον δεν ξεπερνά τις 4.923,12 ευρώ τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι το ίδιο όριο είχε τεθεί και για το αγροτικό εισόδημα των συνταξιούχων, ώστε οι δικαιούχοι που το δηλώνουν να μη χάνουν το 60% της σύνταξής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v