Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόμσεν: Τελειώνει ο χρόνος για το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Επιμένει στην «αυτόματη» εφαρμογή των μέτρων για το χρέος ο Πολ Τόμσεν. Η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους, το θέμα είναι να υπάρξει «φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα», το σχόλιο για το αφορολόγητο. Θέμα της Ελλάδας η «προληπτική γραμμή».

Τόμσεν: Τελειώνει ο χρόνος για το πρόγραμμα του ΔΝΤ

«Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι, όταν πάμε στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική», τόνισε ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Εχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του από την Ελλάδα με ικανοποιητικό τρόπο».

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συμφωνία στην ευρύτερη στρατηγική, τη μεθοδολογία και τα μέτρα επί της αρχής και μετά στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» με βάση τις παραμέτρους της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA).

Επανέλαβε ότι κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα, αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί υπό ποιους όρους θα ενεργοποιηθούν αργότερα. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας μηχανισμός για τη μεταγενέστερη ενεργοποίηση αρκεί να είναι «πολύ στοιβαρός και συγκεκριμένος και αυτόματος» και όχι κάτι που θα εξαρτάται από επιλεκτικές (discretionary) πολιτικές αποφάσεις. 

Εδωσε έμφαση στο θέμα του χρόνου καθώς το «εγκεκριμένο επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ ταυτίζεται χρονικά με το αντίστοιχο του ESM που λήγει στα τέλη Αυγούστου. «Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Αλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση, να γίνει τουλάχιστον μια αξιολόγηση «αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αρα ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε».

Εκτίμησε ότι αν γίνει αυτό, θα αποτελέσει σημαντικό σινιάλο για την κατάσταση της οικονομίας, που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η κατάσταση στη χώρα είναι συνεπής με τους όρους του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση αποφασίζει για προληπτική γραμμή

Αναφορικά με την «καθαρή έξοδο», δήλωσε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο. Η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν ζητηθεί.

«Το κλειδί είναι, κοιτώντας μπροστά, ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και τη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων όταν δεν θα είναι πλέον σε πρόγραμμα. Είναι πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση να τις προστατεύσει και να τις προχωρήσει. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ταμείου.

Το αφορολόγητο

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κατά πόσο θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, υποστήριξε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θα πιάσεις ένα στόχο, αλλά πώς θα το κάνεις με φιλικό προς την ανάπτυξη στόχο. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι αρκετά φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε και το χρονοδιάγραμμα για τη φορολογική μεταρρύθμιση».

Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική σύσφιξη υπήρξε εξαιρετικά περιοριστική, βασίστηκε σε μεγάλες περικοπές δαπανών που είναι δομικά μη διατηρήσιμες και αυξήσεις συντελεστών φόρου σε στενή βάση». Οπως είπε για να έχει η Ελλάδα ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη».

Οι τράπεζες

Απαντώντας για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ, είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests και τότε «θα δούμε το θέμα του τι χρειάζεται» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Οι ευθύνες

Για το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε οκτώ χρόνια σε κρίση, αρκέστηκε να σημειώσει ότι υπήρξαν αλλαγές στην πορεία και πως οι συγκυρίες άλλαξαν. «Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά», προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v