Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο Σταθάκη για τα εργασιακά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

«Είμαστε ανοικτοί για βελτιωτικές ρυθμίσεις» στα εργασιακά για τις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Προτροπή σε διοίκηση και ΓΕΝΟΠ για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Τι λέει το νομοσχέδιο.

Παράθυρο Σταθάκη για τα εργασιακά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ανοικτός για βελτιωτικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα όσων απασχολούνται στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Κι ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Απριλίου ξεκινούν οι 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ και την ερχόμενη Τετάρτη 25 του μηνός ψηφίζονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου, τόσο οι συνδικαλιστές όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης σημειώνουν την ασάφεια του επίμαχου άρθρου 4 για το εργασιακό καθεστώς των 1.480 ατόμων στους δύο σταθμούς.

Ο υπουργός ΠΕΝ, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι «είμαστε ανοικτοί στο να φέρουμε βελτιωτική ρύθμιση, αν και το νομοσχέδιο είναι σαφές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταφέρονται αυτούσιες στις δύο νέες εταιρίες (σ.σ. που δημιουργούνται για την απόσχιση και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των μονάδων)».

Επίσης, οι συνδικαλιστές ζητούν να οριστεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου πως θα ισχύει και ο κανονισμός προσωπικού της ΔEH και για τις νέες εταιρίες. Στο θέμα αυτό, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Και θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος κανονισμός, προσαρμοσμένος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο υπουργός ΠΕΝ, αυτές δεν έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη διοίκηση της εταιρίας και τη ΓΕΝΟΠ: «Πρέπει τώρα να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά κι επέμεινε ότι «τα εργασιακά δικαιώματα όσων μεταφερθούν στις νέες εταιρίες είναι κατοχυρωμένα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο» τα εργασιακά των εργαζομένων στις υπό απόσχιση μονάδες.

Τι λέει το νομοσχέδιο

Πάντως, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναδεικνύονται τα εξής: Όταν αποσχιστούν οι μονάδες και μεταφερθούν στις δύο νέες εταιρίες, η παράγραφος 1 του άρθρου 4 ορίζει: «Όλα τα εργασιακά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού της ΔEH Α.Ε. που απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας στους κλάδους που αποσχίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος (σ.σ. νομοσχεδίου), μεταβιβάζονται, όπως έχουν διαμορφωθεί και υφίστανται κατά την ημερομηνία απόσχισης, στην αντίστοιχη νέα ανώνυμη εταιρεία, στην οποία εισφέρεται ο κάθε κλάδος. Το προσωπικό αυτό και μετά την ημερομηνία μεταβίβασης της εργασιακής του σχέσης εξακολουθεί να ασφαλίζεται με τους ίδιους όρους και στους ίδιους κλάδους του Ε.Φ.Κ.Α., ΕΤΕΑΕΠ και ΕΟΠΥΥ στους οποίους ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία μεταβίβασης».

Ωστόσο, όταν πουληθούν οι εταιρίες, η παράγραφος 2 του άρθρου 4 ορίζει: «Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, κατά τις διατάξεις του παρόντος, κάθε νέας εταιρείας, το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού τους θα διέπεται από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι νέες εταιρείες δεν δύνανται να προβούν για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργανώσεως σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔEH Α.Ε. εξαιτίας των αποσχίσεων για χρονική περίοδο έξι (6) ετών από την ολοκλήρωση αυτών».

Επί της ουσίας, το πρόβλημα έχει να κάνει αφενός με την μη υιοθέτηση του κανονισμού προσωπικού της ΔEH και στις νέες εταιρίες, ο οποίος προφανώς περιλαμβάνει μεγαλύτερη ασφάλεια στους εργαζομένους και αφετέρου με τη μη υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ανάμεσα στην εταιρία και τη ΓΕΝΟΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v