Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 60 ημέρες που θα κρίνουν συμφωνία εξόδου και χρέος

Οχι σε παράταση προγράμματος και on time  κλείσιμο αξιολόγησης το μήνυμα σε και από Τσακαλώτο. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία εξόδου και για το χρέος. Αισιοδοξία ότι «οι αποκλίσεις θα γίνουν συγκλίσεις». Την Κ.Ο. του κόμματός του συγκαλεί αύριο ο Α. Τσίπρας.

Οι 60 ημέρες που θα κρίνουν συμφωνία εξόδου και χρέος

Στις 60 ημέρες non stop προσπαθειών και διαβουλεύσεων προκειμένου το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να σφραγίσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την απόφαση για το χρέος, εστίασαν χθες από την Ουάσιγκτον Ελληνες αξιωματούχοι μετά τα ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο υπουργός Οικονομικών  ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ (σ.σ. χθες συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόλ Τόμσεν) και επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο να μπουν στην τελική ευθεία για τη συμφωνία.

Κατά τις πληροφορίες, το πρόσημο των επαφών του κ.Τσακαλώτου είναι θετικό, ενώ οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα δύο μεγάλα ζητήματα, δηλαδή η λύση για το χρέος και η συμφωνία για «την επόμενη των μνημονίων ημέρα»  μοιάζει με «παλάντζα» που δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές το εάν στο Eurogroup στη Σόφια θα υπάρξει το «οριστικό βήμα» για το χρέος, αν και ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι αποκλίσεις θα γίνουν τελικά συγκλίσεις».

Από αυτές θα εξαρτηθεί άλλωστε η τελική απόφαση του ΔΝΤ για παραμονή στο πρόγραμμα , με κρίσιμους «σταθμούς» τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (σ.σ. αύριο από την Eurostat) και για την επιτυχή, κατά όλες τις πληροφορίες, έκβαση των stress test των τραπεζών.

Αντιθέτως, ξεκαθαρίσθηκε πως δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης του προγράμματος. «Ουδείς το έχει ζητήσει», υποστηρίζουν.

Αναφορικά δε με το θέμα του αφορολόγητου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει αισιοδοξία καθώς «ατού» της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 που ανακοινώνεται αύριο και προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 3,5%-3,7% του ΑΕΠ (4,5 με 4,7% του ΑΕΠ αν δεν υπολογιστεί το μέρισμα που διατέθηκε).

Ως εκ τούτων, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ρίχνουν όλες τις δυνάμεις στην εντός ορίων ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να μην δοθεί αφορμή για καθυστέρηση.

Κατά την ελληνική πλευρά «δεν υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, αλλά μόνο τεχνικές» που θα ξεπεραστούν στις αμέσως επόμενες ημέρες – κυρίως σε ό,τι αφορά στην νομοθετική υποχρέωση.

Σε θέση μάχης τα «όργανα»

Σε επίπεδο κυβερνητικής-κοινοβουλευτικής προετοιμασίας, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί αύριο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό θέμα... το φορτσάρισμα των επόμενων 60 ημερών.

Χθες, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό τον κ. Τσίπρα. Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ενημέρωσε για το γενικό πλαίσιο του αναπτυξιακού μεταμνημονιακού σχεδίου, το οποίο έχει δοθεί στους θεσμούς και αναμένονται οι «παρατηρήσεις» τους. Ήδη, όπως μετέφερε χθες το Euro2day.gr, το Frankfurt Club (σ.σ. η ομάδα των Ευρωπαίων δανειστών χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ) μίλησε για σφικτό αναπτυξιακό σχέδιο και υβριδική έξοδο με ρήτρες και ορόσημα.

Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο στο Eurogroup της Σόφιας την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v