Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστοδουλάκης: Πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το επενδυτικό κενό, τονίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης. Ανθεκτικός ο μεταποιητικός τομέας. Ποιοι τομείς μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Χριστοδουλάκης: Πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα

Την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τη συνεργασία με άλλες χώρες για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τη δημιουργία ενός σταθερού φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά, θέτει ως προτεραιότητα για την κάλυψη της χρηματοδότησης του επενδυτικού κενού, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ειδικότερα από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι οι σημερινοί στόχοι για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ, λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδυτών, προτείνοντας ότι το 1,5% θα πρέπει να κατευθύνεται για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών και το 2% για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επενδυτικό κενό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια ευκαιρία, ώστε στην προσπάθεια να το καλύψουμε να συγκλίνουμε με τις επιδόσεις αλλά  και το παραγωγικό μοντέλο των προηγμένων χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν εισέλθει και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).

Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, η κάλυψη του επενδυτικού κενού, μπορεί να διαμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας, τονίζοντας ωστόσο, ότι ο στόχος που τίθεται να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, είναι ήπιος, καθώς ανταγωνίστριες οικονομίες, έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις των εταίρων μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του μεταποιητικού τομέα, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στη διάρκεια της κρίσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συμμετοχή της ελληνικής μεταποίησης στο ΑΕΠ, ανέρχεται στο 9,5% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ, είναι 17%. Για λόγους σύγκρισης, σημείωσε ότι ο  κατασκευαστικός τομέας, σε επίπεδο ΕΕ, συμμετέχει κατά 5% στο ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα, από το 8% προ κρίσης, έχει κατέλθει στο 3%.

Ο ίδιος έκρινε ως απολύτως εφικτό στόχο ο μεταποιητικός τομέας να συμβάλει στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020 και να φθάσει στο 20% το 2015, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτές ευκαιρίες ιδιαίτερα στους τομείς της αγροδιατροφής, της ενέργειας,  των υποδομών, του τουρισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v