Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stop στις υπερπροβλέψεις για το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων

Πίσω κάνει η ΕΚΤ ως προς τον σχεδιασμό έκδοσης οδηγίας, με την οποία θα υποχρέωνε τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για το 100% της αξίας του αποθέματος των NPEs. Οι λόγοι και η εκτίμηση των τραπεζών ότι το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα με άλλη «φόρμουλα».

Stop στις υπερπροβλέψεις για το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων

«Παγώνει», όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκδώσει οδηγία, με την οποία θα υποχρέωνε τις τράπεζες να σχηματίσουν, σε βάθος χρόνου, προβλέψεις για το 100% της αξίας των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανεξαρτήτως της αξίας των εξασφαλίσεων.

Η σχετική πρόθεση είχε γίνει γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση οδηγίας για το πώς θα σχηματίζουν οι τράπεζες προβλέψεις, όσον αφορά νέα δάνεια σε καθυστέρηση. Είχε, μάλιστα, ανακοινωθεί ότι η οδηγία για το stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων επρόκειτο να εκδοθεί ως το τέλος του περασμένου Μαρτίου, κάτι που δεν έγινε.

Ο σχεδιασμός «παγώνει» μετά τις αντιδράσεις κυρίως των ιταλικών τραπεζών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ακυρώνεται οριστικά. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι η ΕΚΤ να επανέλθει στο θέμα, σε μερικούς μήνες, με μια νέα «φόρμουλα», που θα υπηρετεί την ανάγκη άσκησης πίεσης για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans - NPLs).

Η υποχώρηση των NPLs αποτελεί, άλλωστε, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, που αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές επιδιώξεις της Κομισιόν.

Τυπικά, πάντως, το θέμα της έκδοσης οδηγίας για το ύψος των προβλέψεων που αφορούν στο stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί ως τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v