Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Πασχαλινό «ντου» Ιταλών και Γερμανών στη Μύκονο

Το Πάσχα των Καθολικών έφερε από τον Μάρτιο αρκετούς ξένους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Αξιοσημείωτη άνοδος στο πρώτο τρίμηνο για τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα. Τι δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης.

Τουρισμός: Πασχαλινό «ντου» Ιταλών και Γερμανών στη Μύκονο

Το εναρκτήριο τρίμηνο της χρονιάς αποτελεί διαχρονικά την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού τουρισμού. Τα φετινά στοιχεία αεροπορικής κίνησης εξωτερικού, ωστόσο, των βασικών τουριστικών προορισμών της χώρας γεννούν ελπίδες στους παράγοντες του τουρισμού πως ίσως κάτι αρχίζει να αλλάζει. Ταυτόχρονα, ωστόσο, καταγράφεται μείωση των ταξιδιωτών που χρησιμοποίησαν αεροπλάνο για να μετακινηθούν με πτήσεις εσωτερικού προς ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς.

Αν και η επιβατική κίνηση του α’ τρίμηνου κινείται παραδοσιακά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εντούτοις, η άνοδος επιβατών εξωτερικού που καταγράφουν δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί είναι από αξιοπρόσεκτη έως εντυπωσιακή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μυκόνου. Η κοσμοπολίτικη «μητρόπολη» του Αιγαίου εμφανίζεται να καταγράφει αύξηση επιβατών εξωτερικού 6.125% στους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς που διανύουμε.

Προφανώς δεν έγινε κοσμοπλημμύρα αφού, απλώς, οι ταξιδιώτες που ήρθαν με αεροπλάνο στο νησί αυξήθηκαν από μόλις 28 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σε 1.743 φέτος. Στοιχείο το οποίο παράγοντες του χώρου ερμηνεύουν ως πιθανή ένδειξη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και απαρχή για την καθιέρωση της Μυκόνου σε προορισμό 365 ημερών.

Στελέχη της εγχώριας αγοράς, ωστόσο, αποδίδουν τις αυξημένες αφίξεις του φετινού Μαρτίου στο Πάσχα των Καθολικών, που έφερε στην Ελλάδα αρκετούς ξένους με την ευκαιρία των εορταστικών αργιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η… ανθρωπογεωγραφία των ξένων που κατέφθασαν νωρίς νωρίς φέτος στη Μύκονο, με τον ερχομό της Άνοιξης. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει πως από τους 1.743 ξένους που βρέθηκαν στη Μύκονο το α’ τρίμηνο, οι 1.326 ήρθαν τον Μάρτιο. Κι απ’ αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς (695) ήταν Ιταλοί! Ακολούθησαν οι Γερμανοί (441) και κάποιοι Βρετανοί (179).

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος καθώς η άλλη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αφού στο α' τρίμηνο ταξίδεψαν συνολικά με αεροπλάνο στη Μύκονο οι μισοί σε σύγκριση με το 2017. Αιτία η βουτιά 55% που κατέγραψαν οι ταξιδιώτες που έφθασαν στο νησί με πτήσεις εσωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα οι επιβάτες εσωτερικού μειώθηκαν από 39.282 στους πρώτους τρεις μήνες του 2017 σε 17.667 φέτος. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται, εν μέρει, και στην αλλαγή στρατηγικής της ιρλανδικής Ryanair στην ελληνική αγορά και την επικέντρωσή της σε εποχικά, καλοκαιρινά δρομολόγια.

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε και το δίδυμο δημοφιλών προορισμών των Δωδεκανήσων, με τη Ρόδο να καταγράφει άνοδο επιβατών εξωτερικού 355,4% και την Κω να ολοκληρώνει το τρίμηνο με +671,4%.

Αυξημένες αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό κατέγραψαν, αντίστοιχα, η Κέρκυρα (160,5%) και η Σαντορίνη (93,3%). Νωρίς νωρίς υποδέχθηκε φέτος ξένους επισκέπτες και η Κεφαλονιά, με τους επιβάτες εξωτερικού στο αεροδρόμιο του νησιού να καταγράφουν άνοδο 780,2%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην Κεφαλονιά ταξίδεψαν φέτος με αεροπλάνο (στο α’ τρίμηνο) περισσότεροι ξένοι απ’ όσοι βρέθηκαν στη Μύκονο (1.910).

Η ισχυρή ζήτηση για Κέρκυρα (+160,4% επιβάτες εξωτερικού) και Κεφαλονιά (+780,2% επιβάτες στο τρίμηνο) αλλά και τη Ζάκυνθο (+2,8%) επιβεβαιώνει τη διαφαινόμενη περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των προορισμών του Ιονίου, στο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς διακοπών.

Τα Χανιά, στον αντίποδα, καταγράφουν υποχώρηση στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράγοντες του χώρου, μάλιστα, συνδέουν ευθέως το «πισωγύρισμα» με το κλείσιμο της βάσης που διατηρούσε η Ryanair στο αεροδρόμιο της πόλης.

Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε η πόλη, η οποία είχε επενδύσει πολλά στην παρουσία της Ryanair, είναι το γεγονός πως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατέγραψε πτώση 31,6% επιβατών εσωτερικού και μείωση 6,3% επιβατών εξωτερικού. Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική μείωση επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων να φθάνει το 29,2%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Παρά την αρνητική εκκίνηση, ωστόσο, η ζήτηση για την περίοδο του καλοκαιριού κινείται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Χανιά βρίσκονται φέτος στην έκτη θέση των ελληνικών προορισμών με κριτήριο της προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (1,5 εκατ.), με άνοδο 28% (285 χιλ. περισσότερες από το 2017).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v