Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ΕΚΤ: Με καθαρή έξοδο χάνεται το waiver

Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χάσουν την δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης μέσω ΕΚΤ μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Γιατί το κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Πηγές ΕΚΤ: Με καθαρή έξοδο χάνεται το waiver

H Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η απώλεια της πρόσβασης πιθανότατα θα οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μακριά από την συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έχοντας λάβει πάνω από 260 δισ. ευρώ στήριξη από το 2010, η Ελλάδα ελπίζει να πραγματοποιήσει την λεγόμενη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, επιστρέφοντας στις αγορές χωρίς μια προληπτική γραμμή στήριξης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια τέτοια έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από την δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα «junk» ομόλογα της δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πως η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η χώρα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Το επιτόκιο στον ELA είναι 1,25%, έναντι του μηδενικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

«Υπάρχει ένα κόστος, ναι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντιστάθμιζε ένα μέρος του κόστους μέσω καλύτερης και φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» επισήμανε μια από τις πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v