Σε ποιους κλάδους «έπιασαν τόπο» οι εργαλειοθήκες

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Οργανισμός από την υιοθέτηση των 773 συστάσεων που πρότεινε στην Ελλάδα μέσω των τριών εργαλειοθηκών του. Πού έχει καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος. Σε ποιους κλάδους σημειώνονται...«καθυστερήσεις»

Σε ποιους κλάδους «έπιασαν τόπο» οι εργαλειοθήκες

Θετικά αποτιμά σε γενικές γραμμές την υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν κατατεθεί με τη μορφή των τριών εργαλειοθηκών, ο ΟΟΣΑ. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια που παραμένουν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον Ιανουάριο του 2017, οι περισσότερες από τις συστάσεις των τριών εργαλειοθηκών, είχαν νομοθετηθεί και όπως σημειώνει, η πλήρης εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο μιας ισχυρής εγχώριας ιδιοκτησίας, θα ήταν ένα πρόσθετο βήμα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2017 αλλά και στις αρχές του 2018 ένα μεγάλο τμήμα των συστάσεων που δεν είχαν υιοθετηθεί, ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, οι εργαλειοθήκες κάλυψαν 14 τομείς, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 39% της απασχόλησης, μέσω 773 συστάσεων.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, επισημαίνει ότι αυτή είναι ανόμοια μεταξύ των τομέων που προτάθηκαν να μεταρρυθμιστούν. Μεγαλύτερη πρόοδος έχει καταγραφεί στο φαρμακευτικό τομέα, τη βιομηχανία και το χονδρικό εμπόριο.

Αντίθετα, πιο περιορισμένη ήταν η πρόοδος στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον ΟΟΣΑ για να μετατρέψουν μια σειρά συγκεκριμένων συστάσεων σε μια εκτεταμένη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε σχετικά με την υιοθέτηση συστάσεων εντός του 2017 και στις αρχές του 2018, επισημαίνουμε ότι, τόσο ο νέος κώδικας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όσο και το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών, πλέον έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v