Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Μοναδική περίπτωση το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τον Pierre Gramegna, τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους παίρνει τόσο χρόνο είναι διότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Μοναδική περίπτωση το ελληνικό χρέος

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ευρωζώνη για τη διευθέτηση του χρέους χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και γι’ αυτό οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος παίρνουν τόσο χρόνο, δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος από το 2015, ωστόσο, καθώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο, η χώρα εξακολουθεί να μη γνωρίζει πώς θα είναι διαρθρωμένες οι μελλοντικές πληρωμές του χρέους της.

Σύμφωνα με τον Pierre Gramegna, τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία παίρνει τόσο χρόνο είναι διότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

«Έχουμε μια μεταμνημονιακή επιτήρηση που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουμε στηρίξει και εδώ (στην Ελλάδα) υπάρχουν ορισμένα επιπλέον στοιχεία: όταν κάτι είναι επιπλέον, απαιτεί περισσότερη συζήτηση», σχολίασε στο CNBC.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια εδώ, διότι αυτό είναι ένα νέο στοιχείο συγκριτικά με αυτά που είχαμε με τα άλλα προγράμματα διάσωσης».

Οι άλλες χώρες που διασώθηκαν, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είδαν το χρέος τους να αναδιαρθρώνεται, ωστόσο η Ελλάδα έχει ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της.

Οι πιστωτές της χώρας πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι τις 21 Ιουνίου. Αν δεν συμφωνήσουν στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τότε όχι μόνο θα δυσκολέψει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά θα μπορούσε να υπονομευτεί η αξιοπιστία της παροχής οικονομικής βοήθειας στις χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πρέπει ακόμα να εφαρμόσει 88 μέτρα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσής της, μέχρι τον Ιούνιο. Ο  κ. Gramegna δήλωσε στο CNBC πως πιστεύει ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες πολιτικές και θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ καλύτερες του αναμενόμενου… αυτό μας φέρνει στο σημείο όπου η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος Αυγούστου», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v