Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάιατ: Επαινοι για Ελλάδα, μύδροι για Ρωσία

Σημαντικό εταίρο στα ενεργειακά χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ. Τάχθηκε υπέρ των έργων του TAP και της αναβάθμισης της Ρεβυθουσας. Επίθεση εξαπέλυσε κατά της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής.

Πάιατ: Επαινοι για Ελλάδα, μύδροι για Ρωσία

Σημαντικό εταίρο στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρέσβης Τζεφρι Πάιατ.

Ο κ Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για την Οικονομία της Ενέργειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή ατζέντα της ΕΕ και σε αυτήν την ατζέντα η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος. Σημείωσε το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας σε συνδυασμό με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και της αναβάθμισης των αποθηκευτικών χωρών της Ρεβυθουσας του ΔΕΣΦΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπενθύμισε και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που φανέρωσαν τη στήριξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ο κ Πάιατ επανέλαβε την πάγια διπλωματική θέση των ΗΠΑ στα ενεργειακά που είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ και στηλίτευσε μάλιστα το ρόλο της Ρωσίας. Όπως είπα χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο έχουμε μετρήσει πως η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές το εργαλείο της ενέργειας για την άσκηση πολιτικών πιέσεων σε χώρες.

Παράλληλα μίλησε αρνητικά για την προώθηση των νέων αγωγών της Ρωσίας στην ΕΕ τονίζοντας ξανά τη μονοπωλιακή θέση της χώρας.

Ο κ Πάιατ υπογράμμισε ακόμη και τη χρήση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ.

Στο ίδιο πάνελ και οι πρέσβεις της Ιταλίας, Ισπανίας και του Βελγίου τόνισαν την ανάγκη της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός και η επάρκεια της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v