Απομόνωση της Γερμανίας στο EwG για το χρέος

Επιμένουν στα veto οι Γερμανοί. Ανοικτό ενδεχόμενο το θέμα του χρέους να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Προβληματισμός για το πώς θα μετέχει το Ταμείο στη μετά μνημόνιο εποχή. Επιβεβαίωση του Euro2day.gr.

Απομόνωση της Γερμανίας στο EwG για το χρέος

Απομονωμένη βρέθηκε η Γερμανία, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν στο χθεσινό EwG, καθώς όπως σημείωσε, η χώρα επέμεινε ότι δεν είναι η στιγμή να γίνει η συζήτηση για το χρέος, επιδιώκοντας να μεταθέσει τις αποφάσεις για αργότερα.

Αποτέλεσμα η χώρα και η ευρωζώνη να έρχονται αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα: θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το θέμα, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, ή οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν στο να χαθεί η ευκαιρία ένταξης του Ταμείου στο πρόγραμμα (σ.σ. να σημειωθεί ότι απαιτείται πέραν της έγκρισης από το Δ.Σ. και η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης, γεγονός που θα καθιστά ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα).

Ετερος παράγοντας της ευρωζώνης, ο οποίος συμμετείχε στο EwG, ανέφερε ότι συζητήθηκε, λόγω της πλήρους άρνησης της Γερμανίας να ασχοληθεί με το χρέος, η επιλογή να βρεθεί μια «υβριδική λύση» στην οποία το ΔΝΤ θα μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος.

Όπως όμως είπε, και αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους. «Υπάρχει θέμα στο πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Θα συμμετέχει το Ταμείο στις τριμηνιαίες επισκέψεις της Κομισιόν και του ESM στη μετά μνημόνιο εποχή (το ερώτημα τίθεται γιατί αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κανένα κανονισμό), ή θα είναι ξεχωριστός τεχνικός σύμβουλος που θα πραγματοποιεί δικές του αξιολογήσεις, με σοβαρό κίνδυνο να μην ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά όργανα, δημιουργώντας εκ νέου πρόβλημα αξιοπιστίας;».

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι ναι μεν οι Γερμανοί επιμένουν να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή τους εφάπαξ όλα τα θέματα που αφορούν το υφιστάμενο πρόγραμμα της χώρας μας (επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr), όμως το παιχνίδι ουσιαστικά τώρα αρχίζει, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά συζητείται ανοικτά η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλές χώρες που μπορεί να εκφράσουν και αυτές ίδια θέση με τη Γερμανία. Αυτό είναι πολιτικό παιχνίδι και ξέρετε πολύ καλά πώς παίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι ναι μεν η πλειοψηφία των χωρών επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τον Αύγουστο και επιθυμούσαν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όμως, όπως έγινε σαφές στο χθεσινό EwG, τα μέτρα που θα αποφασιστούν για το χρέος δεν πρόκειται να είναι «εξαιρετικά φιλόδοξα» αλλά «τόσο όσο», ώστε να δοθεί πολιτικά ανάσα στην Αθήνα.

Επίσης και οι δύο αξιωματούχοι κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για εξελίξεις στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου θα επιδιωχθεί μια πολιτική ανακοίνωση. Η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς μία εβδομάδα μετά θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε δε ότι δεν αποκλείεται, αν τα πράγματα είναι «οριακά», να παραπεμφθούν προς συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών, όπου η Αγκελα Μέρκελ θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις.

Άλλη μια παράμετρος που αυτή τη στιγμή δεν «ακούγεται» αλλά θεωρείται εξαιρετικής σημασίας είναι η επιμονή της ΕΚΤ ότι όλα τα παραπάνω θέματα μπορούν να λυθούν με την ένταξη της Ελλάδας σε μια ετήσια πιστοληπτική γραμμή.

* Read the article in English in the right column

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v