Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του ΔΝΤ

Μέχρι την 1η Ιουνίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, αναφέρει Ελληνας αξιωματούχος. Η σύνδεση του αυτόματου μηχανισμού με συντάξεις και αφορολόγητο. Με ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια ξεκινούν τα ραντεβού με θεσμούς.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του ΔΝΤ

Το αργότερο την 1η Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά για λήψη αποφάσεων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ, παρότι το σκηνικό αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Το τελευταίο ορόσημο, αν δεν βγει λευκός καπνός έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είναι η 1η Ιουνίου και οι πιθανότητες με τα σημερινά δεδομένα γέρνουν προς την εκδοχή της μη συμμετοχής του ΔΝΤ.

Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στον αυτοματισμό των μελλοντικών διευθετήσεων του χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ, έναντι της απαίτησης της Γερμανίας κάθε μελλοντική διευθέτηση να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.

Αν το Ταμείο δεν επιβιβαστεί τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρώτο ερώτημα που απορρέει είναι πώς θα εξασφαλιστεί το απαιτούμενο σήμα βιωσιμότητας του χρέους προς τις αγορές. Στο σημείο αυτό, ο αξιωματούχος συνιστά υπομονή, παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς, με τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο όπου δεν καταφέρει να αποσπάσει συμφωνία για έναν αυτόματο μελλοντικό μηχανισμό διευθέτησης του χρέους και το ΔΝΤ είναι εκτός προγράμματος, ιδίως στο σκέλος όπου αφορά την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, με τα σημερινά δεδομένα.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι της ώρας». Μπορεί να συμπεράνει κανείς πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις διευθέτησης του χρέους και το Ταμείο έχει φύγει από το κάδρο των πιέσεων.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, τα πρώτα σημάδια από τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα είναι θετικά. «Δείχνουν διάθεση για επίλυση διαφορών», ανέφερε ο αξιωματούχος, θεωρώντας ότι είναι καλό σημάδι για την επίτευξη Staff Level Agreement έως τις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Οι επαφές με τους επικεφαλής ξεκινούν αύριο το πρωί, με πρώτα θέματα στην ατζέντα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.

Το επόμενο ορόσημο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η 21η Ιουνίου, οπότε ο αξιωματούχος εκτίμησε πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων (αν μένει ένα-δύο όπως έγινε με την τρίτη αξιολόγηση δεν θεωρείται πρόβλημα) και επιδιώκεται να κλείσει παράλληλα η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v