Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Πότε «κληρώνει» για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα κρίσιμα κλιμάκια και το ιδανικό σενάριο για τον EΝΦΙΑ. Οι εισηγήσεις των εκτιμητών και η ομάδα εργασίας που δημιούργησε το ΥΠΟΙΚ.

Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στο ακριβές χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στις ενδεχόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων είναι η 14η Ιουνίου, επτά ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο (ή σχεδόν το σύνολο) των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

Έως τις 14 Ιουνίου παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική διαδικασία προσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβληθεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου.

Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.gr, στις αρχές Ιουνίου σχεδιάζεται μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, με τις νέες τιμές, η οποία θα δείξει εάν χρειάζονται και σε τι εύρος απαιτούνται ενδεχόμενες προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου. Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας, είναι να μην υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα κινούνται εντός των ορίων υπολογισμού του βασικού φόρου ή εναλλακτικά ότι η επίδραση των μειωμένων τιμών θα εξουδετερώνεται από τις επιβαρύνσεις στα νέα ραβασάκια τα οποία θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Σε αυτά τα ραβασάκια, ο βεβαιωμένος συνολικά φόρος θα πρέπει να είναι 3,1 δισ. ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ (εισπραξιμότητα κοντά στο 80%).

Τα κρίσιμα κλιμάκια

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση κλιμάκια τιμών ζώνης τα οποία προσδιορίζουν τον βασικό φόρο. Για παράδειγμα θεωρείται δεδομένο ότι σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 550-600 ευρώ, οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες. Αν στις συγκεκριμένες περιοχές οι νέες τιμές δεν υπερβαίνουν τα 750 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει να υπολογίζεται με 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα στο επόμενο κλιμάκιο, από 751 έως και 1.000 ευρώ, εφόσον μια τιμή ζώνης των 800 ευρώ ανέβει στα 1.000 ευρώ, και πάλι ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Στο συγκεκριμένο κλιμάκιο, ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, πριν υπεισέλθουν οι υπόλοιπες παράμετροι (όροφος, προσόψεις, παλαιότητα) για τον τελικό λογαριασμό.

Το ίδιο ισχύει και στα «ρετιρέ». Όσο και αν αυξηθούν οι τιμές ζώνης σε περιοχές με σημερινές τιμές πάνω από 5.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 13 ευρώ ανά τετραγωνικό για κάθε ακίνητο με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ, είτε είναι 6.000 ευρώ είτε 8.000 ευρώ.

Ανω-κάτω

Οι εκτιμητές ακινήτων εισηγήθηκαν αρχικά αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών πρότειναν να μη γίνει καμία μεταβολή. Η ετυμηγορία της Ομάδας Εργασίας και κυρίως οι παρεμβάσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής και της πολιτικής ηγεσίας ενδέχεται να μεταβάλουν αυτά τα ποσοστά.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνει το έργο της η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, έργο της οποίας είναι το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων και η διατύπωση εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις νέες τιμές.

Για περίπου 2.000 τιμές ζώνης στις οποίες είτε οι εκτιμητές, λόγω έλλειψης δεδομένων, δεν έκαναν καμία εισήγηση, είτε μεταξύ των εισηγήσεων υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, τον λόγο θα έχει από την επόμενη εβδομάδα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει αρχές Ιούνη η πολιτική ηγεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v