Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους θεσμούς τα deals μεταξύ ΔΕΠΑ, Eni και Shell

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με ενεργειακά-ιδιωτικοποιήσεις. Σήμερα οι υπογραφές για την πώληση του 51% της ΔΕΠΑ στη ΖeniΘ. Σύντομα η εξαγορά του 49% της Shell στην προμήθεια και τα δίκτυα Αττικής. Το παζάρι για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στους θεσμούς τα deals μεταξύ ΔΕΠΑ, Eni και Shell

Στα 207 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των deals της ΔΕΠΑ για την αγοραπωλησία των μεριδίων της στις θυγατρικές της Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να αναγγείλει σήμερα στους θεσμούς την υπογραφή της συμφωνίας για την αποχώρηση της δημόσιας επιχείρησης από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (ΖeniΘ) με την πώληση του 51% στην ιταλική Eni, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 49% και το μάνατζμεντ, έναντι 57 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Σταθάκης θα κάνει γνωστή και τη σχεδόν ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση των ποσοστών 49% της Shell στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, καθιστώντας τη ΔΕΠΑ κυρίαρχο παίκτη στην προμήθεια και τη διανομή φυσικού αερίου του λεκανοπεδίου. Το συνολικό τίμημα εκτιμάται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε 150 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να κυριαρχήσει στο σημερινό ραντεβού του υπουργού ΠΕΝ με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα ενεργειακά και οι προαναφερόμενες αναδιαρθρώσεις ήταν στα προαπαιτούμενα που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Στόχος είναι η επίτευξη ενός Staff Level Agreement μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται κατά σειρά οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενέργεια, ενώ θα γίνει και μια ανασκόπηση.

Τα σενάρια Σταθάκη

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει και το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΝ θα παρουσιάσει στους θεσμούς εναλλακτικά σενάρια της αποκρατικοποίησης του ομίλου, επιδιώκοντας την αποκόμιση μεγαλύτερης υπεραξίας για το ελληνικό δημόσιο και την εταιρία.

Το πρώτο σενάριο περιγράφει την απόσχιση των δικτύων της ΔΕΠΑ και τη μεταφορά τους σε μία εταιρία. Θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές της στις ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ. Αυτή η εταιρία προτείνεται να ιδιωτικοποιηθεί, παραχωρώντας μειοψηφικό ποσοστό μετοχών, σε εύρος 34% έως 49%.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μένουν στη ΔΕΠΑ και ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 65%. Ωστόσο, το αρνητικό σε αυτό το πλάνο είναι το ενδεχόμενο να μην εμφανιστούν επενδυτές, καθώς οι δραστηριότητες που παραμένουν στην εταιρία (ΕΠΑ Αττικής, διεθνείς συμβάσεις και αγωγοί) δεν αποφέρουν κέρδη και κρύβουν αυξημένα ρίσκα για μία ιδιωτική εταιρία.

Το δεύτερο σχέδιο είναι η δημιουργία μίας εταιρίας συμμετοχών. Κάτω από αυτήν θα κρεμαστούν τρεις θυγατρικές. Η μία με τα δίκτυα διανομής, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού μετοχών 34%, η δεύτερη θα έχει το εμπορικό κομμάτι, δηλαδή τις διεθνείς συμβάσεις και την ΕΠΑ Αττικής και μπορεί να πουληθεί πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών (ίσως και 66%) και η τρίτη θυγατρική θα έχει τα διεθνή έργα. Αυτή θα παραμείνει υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Συμμετοχών. Σε ό,τι αφορά την εταιρία συμμετοχών προτείνεται μερίδιο των μετοχών της, πλειοψηφικό, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η ίδια εταιρία θα αναλάβει επίσης και επενδύσεις στην ανάπτυξη των πρατηρίων φυσικού αερίου, έργων μικρής κλίμακας αποθήκευσης LNG κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.

Άλλα ενεργειακά

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να τεθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, που είναι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ αλλά και η οικονομική κατάσταση της δημόσιας επιχείρησης.

Επιπλέον, θα εξεταστεί το θέμα της χρέωσης προμηθευτή καθώς και τα περαιτέρω βήματα για την αγορά στόχος (target model), χρηματιστήριο ενέργειας κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v