Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρχήν συμφωνία για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

Μέχρι το 2020 διατηρείται η χρέωση προμηθευτή και θα βαίνει σταδιακά μειούμενη, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη. Αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ ανάλογα με την πορεία πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Μέχρι το Σάββατο οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ.

Καταρχήν συμφωνία για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

Καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε για τη χρέωση προμηθευτή και τα ΝΟΜΕ (σ.σ. δημοπρασίες ρεύματος) ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών, στο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά. Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε την πρόταση για τα εναλλακτικά σενάρια πώλησης της ΔΕΠΑ και συμφωνήθηκε περιθώριο διαβούλευσης μέχρι το Σάββατο.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σταθάκης μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς: «Έχουμε κατ' αρχάς συμφωνία για αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ, καθώς προχωρά η αποεπένδυση της ΔEH από τους λιγνίτες. Τα ΝΟΜΕ θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2019».

Σε σχέση με τη χρέωση προμηθευτή, ο υπουργός σημείωσε ότι επιτεύχθηκε «κατ' αρχάς συμφωνία να παραταθεί μέχρι το 2020 και να αποκλιμακώνεται σταδιακά έως τότε. Μετά θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσα στο target model».

Για τη ΔΕΠΑ, ο υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε την πρότασή του για την εναλλακτική μέθοδο της αποκρατικοποίησης και όπως είπε, θα γίνει διαβούλευση μέχρι το Σάββατο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα χρέη των ΕΛΤΑ από τους παρακρατηθέντες λογαριασμούς της ΔEH, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι είναι στα 50 εκατ. ευρώ και βρέθηκε ο τρόπος της σταδιακής αποπληρωμής της ΔEH.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v