Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία στο SLA ως το Σάββατο βλέπουν κυβερνητικές πηγές

Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο πρωί η ανταλλαγή του νέου draft. Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι θα πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% το 2018. Όπως ψηφίστηκε η περικοπή σε συντάξεις και αφορολόγητο. Στο 2-2,1% αναμένεται η ανάπτυξη. Συζητείται παράταση στο νόμο Κατσέλη.

Συμφωνία στο SLA ως το Σάββατο βλέπουν κυβερνητικές πηγές

Την εκτίμησή του ότι έως το Σάββατο θα έχει κλείσει το SLA εξέφρασε κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Πάμε πολύ καλά», είπε και τόνισε ότι «αύριο Παρασκευή θα συζητηθούν 3-4 θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων είναι ο ΕΝΦΙΑ αλλά και κάποιες ελάχιστες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό».

«Στη συνέχεια», ανέφερε, «οι δύο πλευρές θα αποσυρθούν και έως αργά το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί θα μας δοθεί το νέο draft των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, το Σάββατο θα συζητήσουμε όποια θέματα μείνουν εκκρεμή», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στα χρηματοπιστωτικά θέματα, σημείωσε ότι υπάρχουν λιγότερες αποκλίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περισσότερες για τον νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μεταξύ των θεμάτων για τον νόμο Κατσέλη είναι και η παράτασή του πέραν του 2018, το τραπεζικό απόρρητο και το πώς και πότε θα εφαρμοστεί, και λοιπά άλλα θέματα.

Πάντως έτερος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η παράταση στον νόμο Κατσέλη θα δοθεί.

Νωρίτερα ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι υπάρχει επιτάχυνση των εκδικάσεων για τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, σημειώνοντας ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν 167 διευθετήσεις και 100 νέες αιτήσεις. Παράλληλα τόνισε πως θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος αφού προβλέπεται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων.

Τέλος, όπως υπογράμμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν τέθηκε από τους θεσμούς στη συνάντηση ζήτημα αλλαγής του πλαισίου πώλησης κόκκινων δανείων σε funds.

Δεν επισπεύδεται η μείωση του αφορολόγητου

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η περικοπή του αφορολόγητου από το 2019, τα συμπεφωνημένα όσον αφορά τις συντάξεις θα τηρηθούν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά θέματα.

Η ίδια πηγή προανήγγειλε την κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρους ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου.

Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ η ίδια πηγή σημείωσε πως μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.

Το θέμα είναι «πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση, ώστε να δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018 πιάνονται.

Τέλος, η ίδια πηγή εκτίμησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία, «θα έχουμε άμεσα Staff Level Agreement».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v