Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμοί: Εντυπωσιακή η πρόοδος στη διαπραγμάτευση

Η εντολή Τσίπρα για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Σάββατο και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Αισιοδοξία από την πλευρά των θεσμών αλλά και ανησυχία για τη στάση σκληροπυρηνικών χωρών στο επερχόμενο Eurogroup.

Θεσμοί: Εντυπωσιακή η πρόοδος στη διαπραγμάτευση

Σόφια, ανταπόκριση

Εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο που κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η δ' αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup και να επιτευχθεί τεχνικό SLA, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως μεταφέρει γνώστης των συνομιλιών στο Euro2day.gr, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ακούσει από τους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι έλαβαν την ακόλουθη εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα: «Να δουλέψετε σκληρά, ακόμη και αν ανοίξει η μύτη σας και τρέξει αίμα. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι το Σάββατο».

Μεταξύ των θεσμών και ακόμα και μέσα στο ΔΝΤ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup, αναφορικά με τα προαπαιτούμενα (όχι στο χρέος).

Όπως μετέφερε η εν λόγω πηγή, αυτή η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη καθώς την τελική απόφαση λαμβάνει το Eurogroup και όπως είναι γνωστό, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των σκληροπυρηνικών χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Οι εν λόγω χώρες θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τα 88 προαπαιτούμενα και μετά να ανοίξει η όποια συζήτηση για το χρέος, ενώ η Αθήνα θέλει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για όλα μαζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς και από πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκφραζόταν η εκτίμηση ότι έως το Σάββατο θα έχει κλείσει το SLA. «Πάμε πολύ καλά», είπε το βράδυ της Πέμπτης και συμπλήρωσε ότι «αύριο Παρασκευή θα συζητηθούν 3-4 θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων είναι ο ΕΝΦΙΑ αλλά και κάποιες ελάχιστες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό».

«Στη συνέχεια», ανέφερε, «οι δύο πλευρές θα αποσυρθούν και έως αργά το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί θα μας δοθεί το νέο draft των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, το Σάββατο θα συζητήσουμε όποια θέματα μείνουν εκκρεμή», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v