Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτσιόγλου-Φωτίου παίρνουν... σκυτάλη για εργασιακά και πρόνοια

Πού θα κριθεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου. Τα θέματα που μπορούν να παραπεμφθούν στο μέλλον. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για τις κλαδικές συμβάσεις και οι διαφοροποιήσεις για το μέλλον του ΟΜΕΔ. Ολοήμερες σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Αχτσιόγλου-Φωτίου παίρνουν... σκυτάλη για εργασιακά και πρόνοια

Να κλείσει την πλειοψηφία από τα τουλάχιστον 16 προαπαιτούμενα που αφορούν τις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια και απομένουν για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, κοινωνικές και πολιτικές, αναμένεται να επιδιώξει σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (φωτ.), κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σήμερα οι διαπραγματεύσεις είναι ολοήμερες και ξεκινούν από τα εργασιακά θέματα και περιλαμβάνουν επίσης φορολογικά, δημοσιονομική διαχείριση, επιχειρηματικό περιβάλλον & Αγορές προϊόντων, αλλά και χρηματοπιστωτικά θέματα.

Στα εργασιακά, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν το θέμα της διαιτησίας και της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται για δύο θέματα που πιθανές αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο ενδέχεται να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Ήδη η μελέτη που έχει στα χέρια της η υπουργός και αφορά τη λειτουργία της διαιτησίας και της μεσολάβησης, θέτει ως ασπίδα στη σημερινή λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) το Σύνταγμα, με τη ΓΣΕΕ να συντάσσεται με όλες τις προτάσεις του πορίσματος. Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος εμφανίζονται ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ενώ σταθεροί κατά της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία παραμένουν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ.

Η διαφοροποίηση αυτή επισημάνθηκε και χθες, κατά τις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Στο θέμα της δημιουργίας ενός μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ελληνική πρόταση φαίνεται πως καταλήγει στον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας μέσω των στοιχείων του συστήματος Εργάνη, από το οποίο θα φαίνεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο αλλά και του αριθμού των εργαζόμενων που απασχολούν.

Μάλιστα, κατά τις χθεσινές συναντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της ΕΣΕΕ στο θέμα, συζητώντας μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο τις κλαδικές συμβάσεις να τις υπογράφουν και τα τριτοβάθμια σωματεία. Η πρόταση βέβαια δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην περίπτωση οργανώσεων όπως για παράδειγμα ο ΣΕΤΕ, που δεν είναι τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.

Το απόγευμα, τη σκυτάλη των συναντήσεων αναμένεται να λάβει και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με αιχμή το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας που εφαρμόζεται στην Αττική και την υποχρέωση για νομοθετική παρέμβαση ώστε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε να αυξηθεί ο όγκος των αιτήσεων και των αποφάσεων και να μπορέσει η Παγκόσμια Τράπεζα να προχωρήσει στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος, ώστε στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για καθολική εφαρμογή.

«Μάχη» αναμένεται για το επίδομα ενοικίου στέγασης και κυρίως για τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς το ποσό της χρηματοδότησης έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη αξιολόγηση. Πρόκειται για 600 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να διανεμηθούν σε περίπου 550.000 οικογένειες.

Τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Εργασίας

Συντάξεις-ΕΦΚΑ

1) Ενσωμάτωση στο ΚΕΑΟ όλων των οφειλών προς τα ταμεία

2) Ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών

3) Επανυπολογισμός των συντάξεων

4) Έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης του 2016 και του 30% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων επικουρικής σύνταξης που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016.

5) Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ

6) Ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

7) Πλήρης ενοποίηση της διεύθυνσης συντάξεων του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ

8) Υιοθέτηση μέτρων μετά τη γνωμοδότηση της Eurostat για τον ΕΔΟΕΑΠ

9) Μείωση της συμμετοχής του ΕΦΚΑ στην Attica Bank

Πρόνοια

10) Αξιολόγηση πιλοτικού προγράμματος για την αναπηρία και νομοθέτηση σε εθνικό επίπεδο ως τον Ιούνιο του 2018

11) Μεταρρύθμιση του συστήματος επιδομάτων μεταφορών, μετά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

12) Θεσμοθέτηση συστήματος επιδότησης της στέγασης

Αγορά εργασίας

13) Ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων

14) Επανεξέταση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας

15) Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπουργείου Εργασίας, υπουργείου Οικονομικών, ΣΕΠΕ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ (EΦKA) και ΕΛΑΣ.

16) Εισαγωγή του νέου μοντέλου για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v