Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Αβγατίζουν» οι πωλήσεις δανείων στα funds

Στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μεταφερθεί το βάρος των τραπεζών, μετά τις συστάσεις των εποπτικών αρχών. Οι νέοι στόχοι που θα υποβληθούν στον SSM και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων πακέτων πώλησης.

Τράπεζες: «Αβγατίζουν» οι πωλήσεις δανείων στα funds

Το βάρος της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μεταφερθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αλλά κυρίως το 2019 στις πωλήσεις, με αιχμή τα επιχειρηματικά και δευτερευόντως τα στεγαστικά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο, όταν οι τράπεζες θα υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τους νέους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα φανεί αυτή η στροφή με στοχευμένες κινήσεις. Το ζητούμενο, όμως, για τις τράπεζες είναι η εξασφάλιση καλύτερης τιμής στα πακέτα πώλησης, επιδίωξη που, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιέζει ο SSM

Την ανάγκη αύξησης του όγκου των πωλήσεων έχει τονίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και η ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Τα στελέχη του υποστηρίζουν με θέρμη την αύξηση των πωλήσεων καθώς επισημαίνουν ότι «τα funds μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε σύγκριση με τις τράπεζες». Κι αυτό διότι γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο, ενώ η δουλειά των τραπεζών είναι διαφορετικής φύσεως και χαρακτήρα.

Σύσταση προς την ίδια κατεύθυνση έχει κάνει και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, καλώντας τις τράπεζες να αναλάβουν το κόστος της ζημίας που θα προκύψει, δεδομένου ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Τα νέα πακέτα

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα νέα πακέτα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα βγουν στην αγορά μετά το φθινόπωρο του 2018, θα διαφέρουν σημαντικά από τις συναλλαγές που έχουν γίνει έως σήμερα ή βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθούν. «Τα πρώτα πακέτα των κόκκινων καταναλωτικών δανείων ήταν το εύκολο τμήμα της διαδρομής», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις, τα νέα πακέτα θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Στα επιχειρηματικά (πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις), θα φέρουν εξασφαλίσεις/εγγυήσεις, αρχικά οικόπεδα, μικρά εμπορικά ακίνητα και εν συνεχεία, όσο θα μπαίνουμε στο 2019, θα έχουν εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας.

Στα καταναλωτικά, θα είναι «κόκκινα» για λιγότερα χρόνια, περίπου 3-5, σε αντίθεση με αυτά που βγήκαν ή θα βγουν άμεσα στο σφυρί, τα οποία δεν αποπληρώνονταν για 6-8 χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v