Στην τελική ευθεία οι κινήσεις για συμφωνία στο SLA

Αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο ότι θα κλείσει στα σημερινά ραντεβού η συμφωνία με τους Θεσμούς. Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα. Τι συμφωνήθηκε για δημοσιονομικά, εργασιακά, επιδόματα, νόμο Κατσέλη και εξωδικαστικό. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες.

Στην τελική ευθεία οι κινήσεις για συμφωνία στο SLA

Το μεσημέρι προγραμματίζεται ένα ακόμα ραντεβού στο Χίλτον με τους επικεφαλής των Θεσμών με ανεβασμένες προσδοκίες να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Αισιοδοξία, υπάρχει, καθώς κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από την Τετάρτη, οπότε άρχισαν οι συναντήσεις με τους Θεσμούς υπήρξε πρόοδος σε μεγάλο αριθμό θεμάτων και υπό αυτό το πρίσμα απομένει να διευθετηθούν οι λίγες εκκρεμότητες που απέμειναν και να διαβαστούν τα κείμενα της συμφωνίας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα δύσκολα πέρασαν. Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε να γίνει η προσπάθεια για την τελική «παγκόσμια» συμφωνία στη συνάντηση των υπουργων Οικονομικών την 21η του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, αναζητείται πρόοδος και στα υπόλοιπα «καυτά θέματα», δηλαδή αυτό του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ειδικά στο θέμα του χρέους κυριαρχεί η αίσθηση του «κατεπείγοντος» καθώς το ΔΝΤ διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο δια του Πολ Τόμσεν, όσο και του Τζέρι Ράις ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά και το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης μπορεί να αποτελέσει ορόσημο.

Τα δημοσιονομικά

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν η κυβέρνηση εξασφάλισε, σύμφωνα πάντα με ελληνικές πηγές πως δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί η περικοπή του αφορολόγητου από το 2019 καθώς και το ΔΝΤ αποδέχτηκε ότι φέτος θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα διαμήνυσε ότι τα συμπεφωνημένα όσον αφορά τις συντάξεις θα τηρηθούν.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δημιουργείται και ένας δημοσιονομικός χώρος από την προβλεπόμενη υπέρβαση στόχων τα επόμενα χρόνια το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί για να βρεθούν τυχόν περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες».

Τα εργασιακά

Με κλειστά τα περισσότερα μέτωπα φαίνεται πως βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας. Εκκρεμούσε έως χθες το βράδυ η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή.

Ως προς το θέμα του επιδόματος στέγασης μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ), βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός και νόμος Κατσέλη

Ορισμένες νομοτεχνικές διαφορές, χωρίζουν τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και το εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό ανέφεραν χθες, μιλώντας στο Euro2day.gr κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρξει συμφωνία, καθώς όπως, επίσης χθες, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «δεν θα μείνει ανοικτό το SLA εξαιτίας του νόμου Κατσέλη και του εξωδικαστικού μηχανισμού».

Επί του εξωδικαστικού, πάντως, επιτυχία για την ελληνική πλευρά θα αποτελεί η πρόβλεψη για την υπαγωγή προς ρύθμιση και των οφειλών που έχουν «γεννηθεί» και εντός του 2017. Το εν λόγω θέμα έχει κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά όχι και σε ανώτατο επίπεδο.

Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο «θωράκισης» του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, οι δύο πλευρές να επικυρώσουν πως θα πρέπει να αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία ή την προφασίζεται.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα αίρεται η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις (σ.σ. σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση), ενώ εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Επίσης, θα εισαχθεί πρόβλεψη ότι θα απορρίπτονται από τις πρόνοιες του νόμου όσοι μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστούν στο δικαστήριο και θα τίθενται εκτός νόμου όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει» οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου, ενώ θα εισαχθεί και διάταξη με την οποία θα απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης, αν το πλάνο αποπληρωμής των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη. Επί των παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της διαδικασία, θα προβλεφτεί ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Σε ό,τι αφορά το νόμο 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός), θα μειωθούν τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν υποχρεωτικά την αίτηση υπαγωγής, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι κατά κύριο λόγο φορολογικής φύσης. Επίσης, θα επανακαθοριστούν οι αμοιβές για τους συντονιστές που σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ανέρχονται στα 200 ευρώ για τις μικρές και στα 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης να παρεμβαίνει με αποφάσεις για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων, προκύπτουν στην εφαρμογή του νόμου.

Η ενέργεια

Με ένα από τα εναλλακτικά σενάρια Σταθάκη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να κλείσει σήμερα και τυπικά η συμφωνία και για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα εκτός απροόπτου υπουργείο ΠΕΝ και θεσμοί θα καταλήξουν και στον τρόπο πώλησης της δημόσιας επιχείρησης που ήταν και η μεγάλη εκκρεμότητα για αυτόν το γύρο διαπραγματεύσεων. Πηγές θέλουν να επιλέγεται η πρόταση για το σπάσιμο της επιχείρησης σε δυο εταιρίες. Η πρώτη θα περιλαμβάνει τα δίκτυα διανομής και για αυτή θα επιδιωχθεί η είσοδος επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής. Το δημόσιο θα κρατήσει το πλειοψηφικό. Το αντίθετο ως προς την είσοδο ιδιώτη θα συμβεί στην άλλη εταιρία όπου θα περάσει το σκέλος της εμπορίας.

Πάντως, δεν αποκλείεται οι δυο πλευρές να επιλέξουν την αρχική διαδικασία που είχε προγραμματίσει το ΤΑΙΠΕΔ και προέβλεπε διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.

Κατά τα αλλά οι λοιπές εκκρεμότητες στα ενεργειακά όπως η χρέωση προμηθευτή και τα ΝΟΜΕ σε συνδυασμό με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη φαίνεται πως κλείδωσαν από την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v