Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματοδότηση 30 εκατ. σε διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες

Με δύο παρεμβάσεις, η μία από το ΕΚΤ και η άλλη από το ΕΛΙΔΕΚ, επιχειρείται μέσω χρηματοδοτικών κινήτρων ο περιορισμός του "brain drain" και η ενίσχυση της έρευνας στη χώρα. Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στα προγράμματα.

Χρηματοδότηση 30 εκατ. σε διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες

Έως και 12.510 ευρώ μπορούν να λάβουν 1.500 κάτοχοι διδακτορικού που θα αξιοποιήσουν σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία. Η διάρκεια της δράσης αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Ιωαννίδης υπέγραψε στις 21/05/2018 την πρόσκληση "Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού 2018 - 2019" που απευθύνεται στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 19.965.000 ευρώ.

Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού και ταυτόχρονα επιδιώκεται να δοθεί ένας δυναμικός χαρακτήρας στα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων.

Η ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία ενός κατόχου διδακτορικού αποτελεί καίριο στοιχείο αξιολόγησης του ακαδημαϊκού του βιογραφικού, αλλά και στοιχείο που ενισχύει τις αναγκαίες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διδασκαλίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ακόμα, σύμφωνα με αξιολόγηση του προηγούμενου κύκλου της δράσης, προκύπτει ότι συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό του "brain drain".

Όπως προαναφέρθηκε, η δράση αφορά συνολικά 1.500 θέσεις ωφελούμενων διδακτόρων κατανεμημένες στο σύνολο των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κάθε ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διδασκαλία ενός έως και τριών μαθημάτων εντός του ακαδημαϊκού έτους και ανάλογα με τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Η ανώτερη δυνατή αμοιβή ανέρχεται σε 12.510 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, ενώ προβλέπονται δαπάνες έως 400 ευρώ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο για την κάλυψη των δαπανών κίνησης και διανυκτέρευσης του ωφελούμενου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση υπάρχουν στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://www.edulll.gr/?p=34371.

Πρόσκληση και από το ΕΛΙΔΕΚ

Σε άλλη πρόσκληση, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους διδάκτορες να υποβάλουν αιτήσεις στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ που έχει ως στόχο την υποστήριξη ερευνητών για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στην Ελλάδα.

Η υποβολή των αιτήσεων είναι δυνατή από τη 15η Ιουνίου 2018 και ώρα 3 μ.μ. έως και την 20ή Ιουλίου 2018 και ώρα 3 μ.μ. Η υποτροφία αφορά σε διατριβή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) στην Ελλάδα και η διάρκεια της χρηματοδότησης (υπό μορφή υποτροφίας) είναι από 12 έως 36 μήνες.

Οι αιτήσεις θα κατατάσσονται κατ' επιλογή του/της υποβάλλοντος/ουσας την αίτηση σε μια από τις ακόλουθες ευρείες επιστημονικές περιοχές:

Α. Φυσικές Επιστήμες.

Β. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας.

Γ. Επιστήμες Ζωής (Ιατρικής και Επιστήμες Υγείας).

Δ. Γεωπονικές Επιστήμες και Τρόφιμα.

Ε. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας.

ΣΤ. Κοινωνικές Επιστήμες.

Ζ. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες.

Η. Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θ. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας.

Επιπλέον, το εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα για κάθε φορολογικό έτος κατά το οποίο χορηγείται η υποτροφία, μαζί με το ποσό της υποτροφίας για το συγκεκριμένο έτος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο/η υποψήφιος/α διδάκτωρ έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το εν λόγω εισόδημα μαζί με το ποσό της υποτροφίας, για κάθε φορολογικό έτος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 19.000 ευρώ.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Προκήρυξης ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Το μηνιαίο ύψος της υποτροφίας του Υποψήφιου Διδάκτορα ανέρχεται στα 900 ευρώ.

Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΔΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v