Capital Controls: Ποιες αλλαγές έρχονται για τις επιχειρήσεις

Τη Δευτέρα θα στείλει η ΕΕΤ τις προτάσεις της στην ΤτΕ και στο υπουργείο. Τι προβλέπει η πρόταση ΥΠΟΙΚ-ΤτΕ για εμπορικές επιχειρήσεις. Tα σενάρια για το μηνιαίο όριο ανάληψης των φυσικών προσώπων.

Capital Controls: Ποιες αλλαγές έρχονται για τις επιχειρήσεις

Τις παρατηρήσεις-προτάσεις της για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls αναμένεται να στείλει τη Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Οι προτάσεις αλλά και οι παρατηρήσεις της ΕΕΤ, ως προς τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αποφασίσει το νέο πλαίσιο χαλάρωσης, με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων (ενόψει τουριστικής περιόδου) και έχουν τρέξει μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 2.300 ευρώ.

Αυτό όμως που προέχει και έχει πάρει το «πράσινο φως» και από τις τράπεζες είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, κυρίως στο κομμάτι των πληρωμών τους από το εξωτερικό αλλά και για τις πληρωμές τους προς το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι οι 2.300 ευρώ τον μήνα δεν εξαντλούνται καθώς ο μέσος όρος ανάληψης ανά φυσικό πρόσωπο διαμορφώνεται στα 800-1.000 ευρώ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως: το όριο να αυξηθεί στις 2.500 ευρώ από 2.300 που είναι σήμερα, στις 3.000 ευρώ και στις 3.500 ευρώ.

Ακόμη, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς δεν προέχει το θέμα των φυσικών προσώπων αλλά οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό (π.χ. μια τουριστική επιχείρηση) και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς δηλαδή να υπόκεινται σε περιορισμούς. Έως σήμερα ανάληψη 100% μπορούν να κάνουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από το σεντούκι.

Το μέτρο αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πόσω μάλλον ενόψει της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα θα μπορεί, εφόσον γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή στα capital controls, να χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό από τις κρατήσεις που έχουν γίνει από το εξωτερικό όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό.

Επίσης, σχεδιάζεται η απελευθέρωση από τους περιορισμούς για τα χρήματα που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας, όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού. Δηλαδή, στην περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει την υπηρεσία με κάρτα ξένης τράπεζας, ο έμπορος θα μπορεί να κάνει ανάληψη των εν λόγω χρημάτων στο 100%, χωρίς κανένα περιορισμό.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένα ακόμη μέτρο, που αναμένεται να επιτρέπει τη μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες, το οποίο σχετίζεται με τίτλους (ομόλογα, μετοχές κ.ά.) που αποκτήθηκαν από πελάτες μετά την επιβολή των capital controls.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v