Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς εκπλήξεις η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και λειτουργία του ΕΔΟΑΕΠ με τους ίδιους όρους που λειτουργεί το ταμείο επικούρισης και εφάπαξ των υπόλοιπων μισθωτών (ΕΤΕΑΕΠ) χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση περιλαμβάνει η νέα συμφωνία.

Χωρίς εκπλήξεις η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Η τύχη του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου των δημοσιογράφων φαίνεται πως είναι η μόνη αρνητική «έκπληξη» στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, αναφορικά με το ασφαλιστικό, καθώς η νέα συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε το ταμείο που παρέχει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ΕΤΕΑΕΠ, ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Μάλιστα ορίζει ότι τα πρόσθετα έσοδα (αν υπάρχουν) δηλαδή η εισφορά 2% που καλούνται ετησίως να καταβάλλουν οι εργοδότες επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του ταμείου. Και αυτό γιατί στις 2 Μαΐου 2018, η Eurostat δημοσίευσε την επίσημη γνώμη, κατατάσσοντας τον ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στην πράξη, η πρόβλεψη αυτή στη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών οδηγεί σε μελλοντικές πολύ χαμηλές επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Κατά τα άλλα, εκτός από την γενική και ρητή αναφορά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τις περικοπές του 2019, η νέα συμφωνία επαναλαμβάνει τις βασικές υποχρεώσεις που προέβλεπε και η παλαιά, όπως η ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις νέες παραμέτρους του ενιαίου κανόνα συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, για τα δικαιώματα μέχρι το 2014, με ένα συντελεστή 0,45, για να ευθυγραμμιστούν με το ισχύον σύστημα NDC, και ο υπολογισμός των εφάπαξ με αναλογιστική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των ψηφιακών εγγραφών και των εγγράφων σε χαρτί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ενώ παραμένει ως στόχος η έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ.

Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να λυθούν θέματα μεταφοράς προσωπικού από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ αλλά και μεταφοράς του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ΕΦΚΑ σε άλλους φορείς όπως το ΚΕΑΟ, ο ΕΟΠΥΥ και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Τέλος, όσον αφορά στην δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων για τους ασφαλισμένους, τελικά, το εύρος του έργου περιορίζεται σε όσους ασφαλισμένους είναι άνω των 55 ετών, με στόχο έως το τέλος του Ιουνίου θα έχει ενταχθεί στο σύστημα, το 90% των σχετικών δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v