Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SLA: Οι επιταγές για κόκκινα δάνεια και capital controls

Κεφαλαιακή θωράκιση και συνέχιση των τριμηνιαίων ελέγχων προβλέπεται στο νέο κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές. Σταδιακά η άρση των capital controls. Παράταση ζωής και πολιτική ανεξαρτησία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

SLA: Οι επιταγές για κόκκινα δάνεια και capital controls

Την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι εφεξής δεν θα υπάρξει καμία κρατική στήριξη στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να θωρακίζουν διαρκώς τα κεφάλαιά τους αλλά και τη ρευστότητα.

Κάθε 3μηνο υποχρεούνται να καταθέτουν σχέδια χρηματοδότησης (funding plans) στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να συνεχίσει την παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να διασφαλιστεί το πλάνο που έχουν καταθέσει στον SSM. Επίσης, κάθε τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος θα δίνει λεπτομερή αναφορά στους θεσμούς για την υλοποίηση των στόχων των τραπεζών, αλλά και για τους λόγους που κάποια τράπεζα δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο. Οι τράπεζες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα νομοθετικά εργαλεία, όσον αφορά την ενεργή διαχείριση των NPLs.

Τα capital controls

Εκτενής αναφορά γίνεται στο κείμενο για τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls από τον Ιούνιο και μετά. Οι θεσμοί καλούν τις αρχές να εφαρμόσουν τον δημοσιοποιημένο οδικό χάρτη, με στόχο την οριστική, υπό όρους και προϋποθέσεις, άρση των capital controls.

Όλες οι πλευρές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα έτσι ώστε να εκμηδενισθεί οποιαδήποτε αρνητική επίδραση από τη χαλάρωση των capital controls. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν ένα ικανοποιητικό κεφαλαιακό μαξιλάρι. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει κάθε τρίμηνο να στέλνει στους θεσμούς λεπτομερή αναφορά για τη ρευστότητα των τραπεζών, τα στατιστικά στοιχεία κ.ά. όσον αφορά την επίδραση της χαλάρωσης των capital controls.

Το ΤΧΣ

Οι αρχές οφείλουν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία -χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις- του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η λειτουργία του οποίου θα ισχύσει έως το τέλος του 2022. Το Ταμείο, από την πλευρά του, οφείλει να παρακολουθεί τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v