Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Νέα DSA θα καθορίσει τα μέτρα στο χρέος

Πρώτη προτεραιότητα να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τον Ιούνιο σύμφωνα με τον Μ. Σεντένο. Υπάρχει σύγκλιση, δηλώνει και αφήνει να διαφανούν νέες επαφές τις επόμενες ημέρες. «Σφίγγα» για το τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Eurogroup: Νέα DSA θα καθορίσει τα μέτρα στο χρέος

Μάθαμε καλά νέα από τους θεσμούς. Επιτεύχθηκε συμφωνία Staff Level Agreement. Αυτό δείχνει ότι με καλή διάθεση μπορούμε να φτάνουμε σε συμβιβασμούς σε πολύ γρήγορο χρόνο δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το τέλος της συνάντησης.

Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις πριν το επόμενο Eurogroup καθώς αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Είχαμε μια αρχικά ανταλλαγή απόψεων για το χρέος και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος του και στον βαθμό που απαιτούνται, δήλωσε.

«Κοινός στόχος είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ώστε να προσαρμόσουμε τα μέτρα στα πλαίσια των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου».

Όπως είπε οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Εν τέλει έχουμε: συμφωνία για το SLA, κάποια σύγκλιση για το θέμα του χρέους, το πρόγραμμα ανάπτυξης της Ελλάδας και την δημοσιονομική υπεραπόδοση της χώρας. Εχουμε ωστόσο και ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα μπροστά μας. Βλέπω δέσμευση από όλες τις πλευρές και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Σφίγγα για το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ που έχει δηλώσει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ο Μάριο Σεντένο είπε ότι δουλεύει για πολύ καιρό στο πρόγραμμα πολύ στενά.

«Ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος του προγράμματος, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση στις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να γίνουν πολλά και θα κάνουμε ότι μπορούμε».

Η τελευταία ημέρα για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου, τόνισε. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες ως προς το τι εννοεί όταν λέει ότι υπάρχει μερική σύγκλιση για το χρέος. Όπως είπε το θέμα έχει πολλά συστατικά, κάποια από αυτά εξαρτώνται από πολιτικές επιλογές. Συγκλίνουμε σε διαφορετικά θέματα που εμπλέκονται στον τελικό σχεδιασμό του πακέτου.

Χαρακτηριστικό του ότι ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε για τρίτη φορά αναφορικά με το ΔΝΤ και για το εάν θα είναι ευχαριστημένος αν δεν μετάσχει αρκέστηκε ουσιαστικά να πει ότι θα είναι ευχαριστημένος να συμμετάσχει αλλά η πραγματική ευτυχία είναι η επιτυχία της Ελλάδας. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπλήρωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα του ΔΝΤ καθορίζονται από το ΔΝΤ καθώς και ότι είναι πλήρως δεσμευμένο. Αφησε επίσης να φανεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. «Δουλεύουμε στο ίδιο πνεύμα, όλοι θέλουμε να πετύχει», συμπλήρωσε.

Μοσκοβισί: Είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε συμφωνία στις 21 Ιουνίου

Είμαστε στο σωστό δρόμο για να φτάσουμε σε συμφωνία τον Ιούνιο, υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι κρίσιμη. Το SLA δείχνει την δέσμευση της Ελλάδας. Πολλά μένουν να γίνουν αλλά αυτό είναι εφικτό.

Το SLA είναι αποφασιστικό βήμα, τόνισε για να συμπληρώσει ότι θα οδηγήσει στο να πάρουν οι πιστωτές αποφάσεις για το χρέος, τόνισε. «Χωρίς αμφιβολία αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο μέχρι τις 21 Ιουνίου. Ξέρουμε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο όσων αποφασίσαμε το 2016 και το 2017. Αυτό είναι το πλαίσιο εργασίας».

«Η συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τα κράτη μέλη, τα κοινοβούλια και τους πολίτες αλλά ξέρουμε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστη στα μάτια των επενδυτών και των αγορών. Ετσι χρειαζόμαστε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων.

Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τρόπο που θα μπορεί να προχωρήσει για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, είπε και εκτίμησε ότι έγινε πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Η εμπειρία μου είναι ήδη σημαντική και με βάση αυτή η εκτίμησή μου είναι ότι κάναμε πρόοδο και ότι όλοι θέλουν να φτάσουμε στο τέλος. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά η αισιοδοξία μου δικαιώνεται. Ετσι διορθώνω όσα είπα: δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε τη συμφωνία στις 21 Ιουνίου».

Αναφορικά με το μεταμνημονιακό πλαίσιο σημείωσε ότι δεν θα είναι πρόγραμμα αλλά θα πρέπει να είναι εύρωστη.

Ρέγκλινγκ: Η εκταμίευση του 1 δισ. εξαρτάται από την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι υπάρχει ακόμα 1 δισεκατομμύριο που απομένει από την προηγούμενη αξιολόγηση και εξαρτάται από την πορεία της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων και την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτά θα είναι διαθέσιμα ως τον Ιούνιο, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα υπάρχουν τα στοιχεία.

Στο θέμα του χρέους η συζήτηση θα ενταθεί, τόνισε και όπως είπε το DSA θα γίνει με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο SLA.

Οι συντάξεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του θέματος της μείωσης των συντάξεων ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι το SLA είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Φυσικά τώρα υπάρχει το θέμα της εφαρμογής. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα.

Είναι το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών αρχών που πρέπει πάντα να δείχνουν ότι θέλουν να κάνουν αυτό που πρέπει: μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται και να γίνονται σεβαστές. Ολες οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η θέση όλων των θεσμών, τόνισε.

H ανακοίνωση του Eurogroup

«Tο Eurogroup ενημερώθηκε για την τεχνική συμφωνία (SLA) μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που επετεύχθη στις 19 Μαΐου. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

Το Eurogroup επίσης συνέχισε τις συζητήσεις για πιθανά μέτρα για το χρέος ενόψει των αποφάσεων που σχεδιάζονται για τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Το πρόγραμμα επισήμως ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου 2018».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v