Μόνο 66 εκατ. μειώθηκαν τα φέσια του δημοσίου σε ιδιώτες τον Απρίλιο

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνει το ΥΠΟΙΚ για να εξασφαλίσει την υποδόση του 1 δισ. Οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο τέλος Απριλίου ήταν 3,358 δισ. ευρώ έναντι 3,424 δισ. ευρώ στο τέλος Μάρτη.

Μόνο 66 εκατ. μειώθηκαν τα φέσια του δημοσίου σε ιδιώτες τον Απρίλιο

Τέρμα τα γκάζια στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου θα πρέπει να πατήσει το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να ικανοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα δημιουργούν προβληματισμό για το στόχο ενώ η αξιολόγησή τους από τους δανειστές θα κρίνει και την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Απριλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατέγραψαν συγκριτικά μικρή μείωση της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ η οποία συνολικά κατά το ήμισυ αντισταθμίστηκε από την παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου.

Τα στοιχεία έδειχναν μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στα 2,617 δισ. ευρώ έναντι 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 675 εκατ. ευρώ σε 741 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο τέλος Απριλίου ήταν 3,358 δισ. ευρώ έναντι 3,424 δισ. ευρώ στο τέλος Μάρτη (μείωση 66 εκατ. ευρώ).

Τα στοιχεία της εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το τέλος Απριλίου είναι αυτά τα οποία αναμένεται να εξεταστούν κατά την επικείμενη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να δρομολογηθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, εφόσον διαπιστωθεί παράλληλα πως εκπληρώνεται και το προαπαιτούμενο της απρόσκοπτης διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση είναι διαθέσιμη έως και τις 15 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v