Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου από επενδύσεις, «άγνωστος Χ» η κατανάλωση

Επίσπευση των επενδύσεων ζητούν οι επιχειρήσεις, εκτιμώντας πως η μέχρι τώρα αύξηση του ΑΕΠ… πατάει σε ένα μόνο πόδι. Σε ιστορικό χαμηλό η ζήτηση τσιμέντου, σε καθυστέρηση μεγάλα projects.

Σήμα κινδύνου από επενδύσεις, «άγνωστος Χ» η κατανάλωση

Την επίσπευση μεγάλων επενδυτικών έργων, προκειμένου η όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να είναι σημαντική και διατηρήσιμη, προτείνουν παράγοντες της αγοράς, μετά και την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

«Τουρισμός και εξαγωγές θα πρέπει αναμφίβολα να αναπτυχθούν, αλλά δεν μπορούν από μόνοι τους να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε πορεία σημαντικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Το έχουν πει οι πολιτικοί μας, το διατυμπανίζει ο ΣΕΒ και οι οικονομολόγοι, αλλά στην πράξη, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι τώρα», δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας:

«Όλοι γνωρίζουν πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και την τεχνολογία τους. Επιπλέον, όλοι καταλαβαίνουμε πως χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές, προκειμένου να ανακτήσουμε μέρος της χαμένης μας ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς, όλα αυτά καθυστερούν».

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, σημείωσε πως η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου έχει πλέον υποχωρήσει στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, φέτος προβλέπεται να σημειώσει νέο χαμηλό, καθώς η όποια ανοδική επίδραση της ζήτησης λόγω τουρισμού (καταλύματα) υπερακοντίζεται από την πολύ χαμηλή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και την απουσία επενδύσεων.

Το μόνο θετικό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία του κ. Παπαλεξόπουλου για το 2019 (αναφέρθηκε σε περιορισμένη ανάκαμψη), εκτίμηση άλλωστε που ενισχύεται και από την τρέχουσα πορεία του όγκου των οικοδομικών αδειών.

Η τσιμεντοβιομηχανία βέβαια δεν είναι ο μόνος κλάδος στην οικονομία που αναμένει εναγωνίως να δει την εγχώρια ζήτηση να αρχίσει να ανακάμπτει.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας, η πορεία της οποίας επηρεάζεται από την υλοποίηση επενδύσεων στην οικονομία: «Μας λένε ότι έρχονται υψηλές επενδύσεις στην οικονομία και εμείς τις περιμένουμε τόσα χρόνια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την περυσινή ολοκλήρωση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων παρατηρείται κάμψη και πως μεγάλα projects όπως αυτό του Ελληνικού δεν λένε να ξεκινήσουν.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πολλά έργα θα τρέξουν μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά αρκετές εταιρείες που είναι ήδη καταπονημένες από την πολυετή κρίση είναι ζήτημα αν μπορούν να περιμένουν για πολύ ακόμη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα: «Στο πρώτο τρίμηνο κλείσαμε λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στο σύνολό της. Θα εξαρτηθεί από το αν θα τρέξουν ή θα καθυστερήσουν κάποια αναμενόμενα projects. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και η όποια πρόβλεψη παρακινδυνευμένη».

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αύξηση εξαγωγών, μείωση εισαγωγών), οι πολυπόθητες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχρεώθηκαν σε πτώση της τάξεως του 10,4%!

Η υποχώρηση των επενδύσεων, με τη σειρά της, επηρέασε πιθανότατα και την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, καθώς υποχρεώθηκε και αυτή σε πτώση (-0,6%), διακόπτοντας έτσι την τριετή ανοδική της πορεία.

Αν όμως μέχρι τώρα, το μέτωπο των επενδύσεων λειτουργεί ανασχετικά στην πορεία του ΑΕΠ, ο μεγάλος άγνωστος για το υπόλοιπο του 2018 είναι η πορεία της κατανάλωσης, όπου τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι αντικρουόμενα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η τελική καταναλωτική δαπάνη του πρώτου τριμήνου υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κρητών Άρτος Μανώλη Δαμιανάκη, η «φετινή ζήτηση στις αλυσίδες των super markets είναι σταθερή σε σχέση με πέρυσι. Το καλό είναι πως σταμάτησε να σημειώνει πτώση. Όμως η περιορισμένη κατανάλωση και η ελλιπής ρευστότητα θα οδηγήσουν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, κλεισίματα επιχειρήσεων, οριζόντιες συγκεντρώσεις και ολιγοπωλιακές καταστάσεις».

Αντίθετα, γνωστοί managers αναφερόμενοι στην πορεία των κλάδων τους αναγνωρίζουν μια κάπως καλύτερη πορεία σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι του 2017 και μετά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι κ.κ. Απόστολος Πεταλάς (διευθύνων σύμβουλος ομίλου Fourlis, +6,2% οι πωλήσεις α’ τριμήνου των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα), Γιώργος Γεράρδος (πρόεδρος της Πλαίσιο) και Βασίλης Μπαλούμης (οικονομικός διευθυντής Lamda Development, με τον τζίρο των εμπορικών της κέντρων να καταγράφει στο τρίμηνο αύξηση πωλήσεων 7,8%).

Στα θετικά επίσης συγκαταλέγονται τόσο η βελτίωση του δείκτη Οικονομικών Προσδοκιών (από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017 στις 104,2 μονάδες τον φετινό Μάιο), όσο και η προσδοκία ότι ο αυξημένος εισερχόμενος τουρισμός θα επηρεάσει θετικά την κατανάλωση κυρίως κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v