Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονοδιάγραμμα για τις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων

Στο τέλος του μήνα, η ΕΔΕΥ θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και Repsol-EΛΠΕ. Η ταχύτητα προώθησης των συμβάσεων στη Βουλή, «κλειδί» για προσέλκυση νέων επενδυτών.

Το χρονοδιάγραμμα για τις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων

Τέλη Ιουνίου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων θα έχει γνωμοδοτήσει στον υπουργό ΠΕΝ για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τις κοινοπραξίες που κατέθεσαν προτάσεις για τις παραχωρήσεις Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης και του Ιονίου.

Όπως αναφέρουν πηγές, σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΔΕΥ με τους υποψήφιους επενδυτές γίνονται επί των σχεδίων συμβάσεων μίσθωσης των τριών θαλάσσιων «οικοπέδων». Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα των Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ έχει ζητήσει τις περιοχές της Κρήτης και εκείνο με τις Repsol - ΕΛ.ΠΕ, το Ιόνιο.

Αξιωματούχος της ΕΔΕΥ κάνει γνωστό ότι όσο πιο γρήγορα κινηθεί η διαδικασία της παραχώρησης των θαλάσσιων «οικοπέδων» τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα αποπνεύσει η χώρα για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στα σχέδια της ανεξάρτητης αρχής είναι η πραγματοποίηση συμπληρωματικών και πιο πυκνών γεωφυσικών ερευνών και στην υπόλοιπη θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης. Ωστόσο η νορβηγική εταιρία PGS που τις πραγματοποιεί και συνεργάζεται με την ΕΔΕΥ χρειάζεται προχρηματοδότηση.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που θέλουν να προσεγγίσουν τη χώρα μας περιμένουν δείγματα γραφής από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να χτυπήσουν την πόρτα. Η ανεξάρτητη αρχή στη φάση της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων με τις δύο προαναφερόμενες κοινοπραξίες έχει κινηθεί με ταχύτητα, παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες. Έτσι από τα τέλη Ιουνίου και το υπουργείο ΠΕΝ θα πρέπει να κάνει το ίδιο.

Στελέχη της ΕΔΕΥ θεωρούν ότι ο ιδεατός χρόνος θα ήταν οι συμβάσεις παραχώρησης της Κρήτης και του Ιονίου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από την κύρωση προηγούνται οι υπογραφές του υπουργού ΠΕΝ, η αποστολή των κειμένων στο ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στο κοινοβούλιο.

Υπάρχουν κοιτάσματα;

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι της ΕΔΕΥ είναι πως «οι γεωλογικές δομές και τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που έκανε η PGS δείχνουν καλά δεδομένα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε για τις ποσότητες, αν δεν πέσουν γεωτρύπανα».

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης προβλέπονται δύο ερευνητικές φάσεις συνολικής διάρκειας έξι χρόνων. Στο τέλος της εξαετίας αυτής, θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Συνεπώς, αν στις περιπτώσεις της Κρήτης και του Ιονίου οι διαδικασίες κύρωσης των συμφωνιών τρέξουν γρήγορα, τότε γύρω στο 2024 με 2025 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που ανοίγει στην υπόθεση των ερευνών της Ελλάδας είναι κι αυτό των γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη. Οι πετρελαιοπιθανοί στόχοι είναι στις 3.000 μέτρα και απαιτούνται νέες τεχνολογίες στα γεωτρύπανα. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παγκοσμίως που έχουν φτάσει οι θαλάσσιες γεωτρήσεις σε τέτοια βάθη. Συνεπώς, οι εγχώριες παραχωρήσεις θα αποτελέσουν και αφορμή για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v