Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά ζητείται η επιβεβαίωση ότι έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες πληρωμές ληξιπρόθεσμων. Για τυπική εκκρεμότητα μιλά ο Ευ. Τσακαλώτος. Βολές κατά κυβέρνησης από ΝΔ.

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Πληροφορίες αναφέρουν πως κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, καθώς το κονδύλι είναι διαθέσιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δύο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμων έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό το Συμβούλιο του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το θέμα και να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, αμέσως μόλις η επιβεβαίωση είναι διαθέσιμη, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» τόνισε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος και παράλληλα επισημαίνει ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Τσακαλώτος: Στις 15 Ιουνίου η υποδόση του ESM

Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη για το πολυνομοσχέδιο, στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές και τους συνεργάτες όσων απουσίαζαν, για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

ΝΔ: Αδιαφορία και ανικανότητα από την κυβέρνηση 

Aπό την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ τονίζουν πως «η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς. Δυσκολεύεται, όμως, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που παραμένουν υψηλές.

Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v