Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεσταίνεται» η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Νέα δάνεια που φτάνουν αθροιστικά τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες. Οι δύο λόγοι που ξαφνικά «κάτι άρχισε να κινείται» στη στεγαστική πίστη. Τα κριτήρια, οι όροι και το προφίλ των πελατών.

«Ζεσταίνεται» η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και η ισχυρή ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων (σ.σ. τύπου Airbnb) έχουν ζεστάνει, δεδομένων των συνθηκών, τη ζήτηση επισκευαστικών και στεγαστικών δανείων.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι τους πρώτους μήνες του 2018 χορηγήθηκαν 5.000 νέα επισκευαστικά δάνεια, στο πλαίσιο της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ και περίπου 3.600 νέα στεγαστικά δάνεια, ανεξάρτητα από το Εξοικονομώ.

Οι συνολικές εκταμιεύσεις σε μηνιαία βάση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμώνται στην περιοχή των 30-40 εκατ. ευρώ. «Η ζήτηση σιγά σιγά αυξάνεται, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζήτηση προ κρίσης και θα περάσουν χρόνια για να φθάσουν οι τράπεζες σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Τον Μάιο τα αιτήματα για τη χορήγηση νέων στεγαστικών ήταν περισσότερα από τους προηγούμενους μήνες του 2018 και τα πρώτα στοιχεία του Ιουνίου είναι ενθαρρυντικά. Δείχνει μία τάση, αλλά το αν αυτή εδραιωθεί, θα φανεί έως τον Σεπτέμβριο».

Τα επισκευαστικά

Η φρενήρης αύξηση της ενοικίασης διαμερισμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα γκισέ των τραπεζών, με σκοπό τη χορήγηση επισκευαστικού δανείου. «Όσο πιο ελκυστική είναι η περιοχή τόσο πιο σίγουρη θεωρείται η εξυπηρέτηση του δανείου», επισημαίνει έτερη πηγή.

Πρόκειται για δάνεια από 50.000 έως και πάνω από 100.000 ευρώ, ανάλογα τα τετραγωνικά του διαμερίσματος/μονοκατοικίας που πρέπει να ανακαινίσει ο ιδιοκτήτης και φυσικά ανάλογα την περιοχή που αυτό βρίσκεται.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει σπίτι σε ένα από τα ελληνικά νησιά, σαφώς το δάνειο θα είναι μεγαλύτερου ύψους σε σχέση με τις ανάγκες επισκευής ενός διαμερίσματος. Υπάρχει, όμως, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, και η κατηγορία ιδιοκτητών που ζητά επισκευαστικό δάνειο όχι με στόχο την ανακαίνιση και ενοικίαση του ακινήτου, αλλά για ιδιοκατοίκηση. Πρόκειται για υγιείς οικονομικά πελάτες, οι οποίοι δεν έχουν έκθεση σε δάνεια και διαθέτουν περιουσία (κινητή και ακίνητη).

Νέα στεγαστικά

Πιο συγκρατημένη είναι η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, ωστόσο σιγά σιγά παρατηρείται μία μικρή αύξηση. Οι τράπεζες χορηγούν το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο 30% συμπληρώνεται από την τσέπη του δανειολήπτη.

Τα κριτήρια, σε αντίθεση με την εποχή προ κρίσης, είναι ιδιαίτερα αυστηρά και τηρείται ο κανόνας 70%-30%. Κανόνας που ίσχυε και παλαιότερα, μόνο που καμία τράπεζα δεν τον τηρούσε αφού έδινε το υπόλοιπο 30%, ακόμη και υψηλότερα, με τη μορφή επισκευαστικού ή καταναλωτικού δανείου. Το επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες κινείται από 3,5% έως και 4,20% και είναι κυμαινόμενο. Το ύψος του επιτοκίου κρίνεται και από: τη σχέση του πελάτη με την τράπεζα, αν έχει καταθέσεις, αν τηρεί λογαριασμό μισθοδοσίας και γενικότερα η οικονομική του επιφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v