Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα ανακοινώσεων για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές τιμές

Σήμερα ή αύριο η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές. Ακολουθεί η κατάθεση τροπολογίας με τις αλλαγές στον φόρο. Υπέρβαση του στόχου εσόδων δείχνουν οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και αναμένονται «εξισορροπητικές παρεμβάσεις».

Ωρα ανακοινώσεων για ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές τιμές

Όλο το Σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «μετρούσε» τις επιπτώσεις των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ, τρέχοντας διαφορετικά σενάρια. Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκδοση των νέων τιμών ζώνης και την κατάθεση τροπολογίας με τις απαιτούμενες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκειμένου η βεβαίωση εσόδων να μην εκτιναχθεί στα ύψη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρώτα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης, σήμερα ή αύριο, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.

Ο κατάλογος με τις νέες τιμές ζώνης παραμένει ακόμα ελλιπής, αλλά αναμένεται τις επόμενες ώρες να συμπληρωθεί με την παράδοση των τελευταίων 800 τιμών ζώνης, οι οποίες παραπέμφθηκαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Από τις 800 αυτές περιοχές, στις 300 οι εκτιμητές είχαν δώσει μία μόνο εισήγηση, ενώ στις υπόλοιπες 500 οι αποκλίσεις ανάμεσα στις προτεινόμενες τιμές ζώνης ήταν μεγάλες.

Με την παράδοση και αυτών των τιμών κλείνει η λίστα και η υπουργική απόφαση παίρνει τον δρόμο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Επόμενο βήμα η κατάθεση τροπολογίας, με δύο σκέλη. Το πρώτο θα ορίζει ότι για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης και όχι οι ισχύουσες την 1η Ιανουαρίου όπως μέχρι τώρα προβλέπει ο νόμος.

Το δεύτερο σκέλος είναι αυτό στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών κρατά ακόμα κλειστά χαρτιά. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις έβγαλαν βεβαίωση φόρου η οποία υπερβαίνει αρκετά την ετήσια βεβαίωση εσόδων της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ (ώστε να μπουν στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ με εισπραξιμότητα κοντά στο 80%), το υπουργείο Οικονομικών θα παρέμβει στον ΕΝΦΙΑ, ώστε η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών να μη στείλει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στα ύψη.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξισορροπητικές παρεμβάσεις, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποιες θα είναι αυτές. Οι δυνατότητες είναι επί της ουσίας δύο: είτε θα πειραχτούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε σε κάποιες περιοχές ο φόρος να «γλυκάνει», είτε θα αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στις 200.000 ευρώ.

Η ζυγαριά τις προηγούμενες ημέρες έγερνε προς τη δεύτερη επιλογή καθώς η άσκηση προσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά τίποτα δεν μπορεί οριστικά να αποκλειστεί. Ούτως ή άλλως, το πολύ σε δύο ημέρες, ο νέος ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τους το μεγαλείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v