Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είπαν οι Ελληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs

Τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και των κόκκινων δανείων ανέλυσαν οι Ελληνες τραπεζίτες σε εκδήλωση της GS στη Φρανκφούρτη. Οι συζητήσεις με SSM και οι αβεβαιότητες για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι τιμές-στόχοι.

Τι είπαν οι Ελληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs

Πάνελ για τις ελληνικές τράπεζες διοργάνωσε την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη η Goldman Sachs.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο CEO της Εθνικής Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο σύμβουλος του CEO της Πειραιώς Γιώργος Χριστόπουλος, ο CFO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο CFO της Eurobank Χάρης Κοκολογιάννης.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

1. Τα ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών

Οι Ελληνες τραπεζίτες συμφώνησαν ότι τα βασικά ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών περιλαμβάνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ολοκλήρωση του πλαισίου για τα ΝPLs και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών. Επιπρόσθετα και οι τέσσερις τράπεζες έχουν διαπιστώσει σταθερή βελτίωση στη ρευστότητα και κάποιες ανέκτησαν πρόσβαση στις αγορές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

2. Ερχονται περισσότερες πωλήσεις κόκκινων δανείων

Οσον αφορά στην ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να πραγματοποιήσει περισσότερες πωλήσεις NPLs, οι ομιλητές σημείωσαν ότι «κλειδιά» είναι η διατήρηση του θετικού momentum στην οικονομία και η χρήση του υφιστάμενου πλαισίου για τις πωλήσεις.

Στην περίπτωση της πρόσφατης πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων από την Πειραιώς, η τράπεζα σημείωσε ότι το γεγονός πως έχει γίνει πολλή δουλειά στη αναδιάρθρωση της δανειακής έκθεσης ήταν ο βασικός «οδηγός» για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης.

3. Περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φέτος

Οι ομιλητές και από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν κανονικά από τις αρχές του 2018 και αναμένεται να αυξήσουν τη συμμετοχή των ρευστοποιήσεων στους στόχους μείωσης των NPEs.

Επίσης, εκτός της άμεσης επίπτωσης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό και το μήνυμα που περνούν, ιδίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, κάτι που ίσως δημιουργήσει αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών τους.

4. Οι στόχοι μείωσης των NPEs μετά το 2019

Σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες, οι συζητήσεις για τους επίσημους στόχους μείωσης των NPEs μετά το 2019 με τον SSM αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ενώ δεν υπάρχει κάποιο guidance για τα επίπεδα των νέων στόχων, οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι αναμένεται να είναι σταδιακοί, οδηγώντας τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

5. Παραμένουν οι αβεβαιότητες για τη μεταμνημονιακή περίοδο

Οι περισσότεροι τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα για τη μεταμνημονιακή περίοδο μετά τον Αύγουστο.

Οσον αφορά στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, οι τραπεζίτες τόνισαν ότι ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, η όποια συμφωνία αναμένεται να συνδεθεί με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να μετριάσει το ρίσκο υπαναχώρησης από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις.

Η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση «buy» με στόχο τα 2,5 ευρώ για την Αlpha Βank, ενώ διατηρεί σύσταση «neutral» για τις Τράπεζα Πειραιώς (στα 3,4 ευρώ ο στόχος), Eurobank (με τιμή-στόχο στο 1,04 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (με τιμή-στόχο στο 0,29 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v