Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

British American Tobacco: Νέες, καινοτόμες επενδύσεις στην Ελλάδα

"H εταιρεία συμβάλλει σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό, με τους φόρους που έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγοραστές των ελληνικών καπνών αγοράζοντας ετησίως πάνω από το 20% των βασικών ποικιλιών" αναφέρει ο CEO της British American Tobacco Hellas.

British American Tobacco: Νέες, καινοτόμες επενδύσεις στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγική αγορά για την British American Tobacco, παρά το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χουάν Χοσέ Μάρκο, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της British American Tobacco Hellas, σύμφωνα με το euractiv.gr.

Όπως αναφέρει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δέσμευσης ήταν η απόφαση επιλογής της Ελλάδας από την British American Tobacco για την δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου, μια στρατηγική απόφαση του Ομίλου με πολλαπλά θετικά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά και την ελληνική οικονομία γενικότερα».

Παράλληλα, η εταιρεία συμβάλλει σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό, με τους φόρους που καταβάλλει καθημερινά και που έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγοραστές των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών καπνών αγοράζοντας ετησίως πάνω από το 20% των βασικών ποικιλιών των ελληνικών καπνών και συμβάλλοντας σημαντικά στη σταθερή στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία, έχοντας ως στόχο να παρέχει στους καταναλωτές «Προϊόντα Νέας Γενιάς με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο.

Ο Όμιλός μας έχει δεσμευτεί να ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού, γι΄ αυτό κι έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από το 2012 στην καινοτόμα γκάμα των Προϊόντων Νέας Γενιάς».

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία «φέρνει στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα ηλεκτρονικά τσιγάρα του Ομίλου British American Tobacco που πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συζήτηση για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, αλλά και να συμβάλλουν στις επενδύσεις που είναι το ζητούμενο στην ελληνική αγορά αυτήν την περίοδο» αναφέρει ο Χουάν Χοσέ Μάρκο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η British American Tobacco Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ποιο τρόπο η εταιρεία διασφαλίζει τη δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη και ενισχύει την ανταγωνιστικότητάς της;

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγική αγορά για την British American Tobacco, παρά το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δέσμευσης ήταν η απόφαση επιλογής της Ελλάδας από την British American Tobacco για την δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου, μια στρατηγική απόφαση του Ομίλου με πολλαπλά θετικά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Το Διεθνές αυτό Κέντρο έχει πολλαπλασιάσει τον όγκο προϊόντων που διακινούμε σήμερα συμβάλλοντας στην απασχόληση, με σημαντική αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων. Ο κόμβος που δημιουργήθηκε στον Πειραιά, με διακίνηση προϊόντων πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τη μεταφορά προϊόντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αναπτύσσεται συνεχώς, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Πώς αποδεικνύεται η ψήφος εμπιστοσύνης του πολυεθνικού Ομίλου British American Tobacco, τόσο στην εταιρεία όσο και στη χώρα και την ελληνική οικονομία;

Καταρχάς, η εταιρεία μας συμβάλλει σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό με τους φόρους που καταβάλλει καθημερινά και που έχουν ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος της British American Tobacco παραμένει σταθερά, και διεθνώς, ένας από τους πιο σημαντικούς αγοραστές των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών καπνών αγοράζοντας ετησίως πάνω από το 20% των βασικών ποικιλιών των ελληνικών καπνών και συμβάλλοντας σημαντικά στη σταθερή στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

Παράλληλα, οι λιανοπωλητές είναι και θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο. Ήδη, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και παρά το σύνθετο οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία έδειξε τη στήριξή της στη μικρή λιανική με συνεχείς ενέργειες και επενδύσεις προς όφελος των λιανοπωλητών.

Όμως, πέρα από το επιχειρηματικό περιβάλλον, η British American Tobacco Hellas, αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή της να ενεργεί υπεύθυνα, προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει νέους, καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πέρυσι, ανέλαβε μια σημαντική δράση συμβολής στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας στην Ελλάδα το πρώτο Job Center, ένα Κέντρο Επανένταξης στην εργασία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μια δράση ολιστικής προσέγγισης, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας για ανθρώπους σε ανάγκη. Το Job Center έχει ήδη αποδειχθεί πολύ πετυχημένο στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και στην έξοδο από το περιθώριο πολλών ανθρώπων σε ανάγκη.

Πώς βλέπει η British American Tobacco την επόμενη ημέρα στην ελληνική αγορά;

Η British American Tobacco διαθέτει σημαντική ποικιλία προϊόντων καπνού και νικοτίνης δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους ενήλικες καταναλωτές τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών. Η στρατηγική μας επικεντρώνεται στη διάθεση προς τους καπνιστές προϊόντων καπνού, αλλά και πέρα από αυτό, δηλαδή σε καινοτόμες εναλλακτικές των τσιγάρων.

Οι καινοτόμες αυτές προτάσεις προς τους ενήλικους καταναλωτές είναι μέρος της δουλειάς μας καθημερινά και έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη φιλοδοξία: να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε προϊόντα που έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τους κινδύνους του καπνίσματος. Αυτό γίνεται με στόχο να είμαστε οι καλύτεροι στην ικανοποίηση των καταναλωτών στον τομέα των προϊόντων καπνού, αλλά και πέρα από αυτόν.

Η εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα μπροστά, προς το μακροχρόνιο στόχο μας: να παρέχουμε στους καταναλωτές μας Προϊόντα Νέας Γενιάς με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο.

Ο Όμιλός μας έχει δεσμευτεί να ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού, γι΄ αυτό κι έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από το 2012 στην καινοτόμα γκάμα των Προϊόντων Νέας Γενιάς. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να φέρουμε στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα ηλεκτρονικά τσιγάρα του Ομίλου μας που πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συζήτηση για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, αλλά και να συμβάλλουν στις επενδύσεις που είναι το ζητούμενο στην ελληνική αγορά αυτήν την περίοδο.

Η εταιρεία έχει λάβει υψηλές διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης και έμφασης σε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Πόσο σημαντικό γεγονός για την British American Tobacco Hellas αποτελεί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στην κοινωνία και τη χώρα;

H British American Tobacco Hellas είναι υπερήφανη που, παρά την κρίση, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους εργοδότες στη χώρα. Η εταιρεία προσφέρει σημαντικό αριθμό παροχών και μπόνους στους εργαζομένους της αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία τους σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων και προαγωγών. Η εταιρεία δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων με συνεχή, ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα εκπαίδευσης.

Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας ο οποίος όμως πλήττεται από το λαθρεμπόριο και την υπερφορολόγηση. Ποια είναι η θέση σας για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η εταιρεία;

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία καπνού έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Η υπερφορολόγηση του κλάδου, με 86% μέση φορολογική επιβάρυνση, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δημόσιων εσόδων, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των τοπικών και διεθνών χρηματοοικονομικών Αρχών.

Αυτό έχει, επίσης, οδηγήσει τη νόμιμη αγορά σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να βασίζεται στην θετική πορεία άλλων χωρών ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά.

Δυστυχώς, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση είναι όσοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καπνού και δεν πληρώνουν φόρους. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες καταπολέμησής του, όπως δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει, εξαιτίας της οικονομικής δυσκολίας των καταναλωτών να αγοράσουν τα νόμιμα προϊόντα, αλλά και των ανεπαρκών πόρων που διατίθενται για την εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, στις δύσκολες στιγμές είναι που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και η British American Tobacco πιστεύει ότι το μέλλον θα φέρει ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θα κυριαρχήσει η κοινή λογική στο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια δημιουργώντας θέσεις εργασίας, στηρίζοντας χιλιάδες λιανεμπόρους και διανομείς, καθώς και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v