Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Να μειώσουμε ως το 2022 τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

«Δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΕΤ και έθεσε φιλόδοξο στόχο για τα κόκκινα δάνεια. Διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs.

Καραμούζης: Να μειώσουμε ως το 2022 τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

«Απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι, με σχέδιο και τόλμη, μέχρι το 2022 το αργότερο, να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ.

Όπως είπε αυτό πρέπει να το πράξουμε σεβόμενοι ένα πλαίσιο αρχών:  

α. με δίκαιη μεταχείριση των συνεπών ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης πελατών μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά,

β. προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους,

γ. αντιμετωπίζοντας αμείλικτα το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να επιρρίψουν το κόστος, στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τους συνεπείς πελάτες, την κοινωνία.

Κάνοντας απολογισμό της έως τώρα πορείας τόνισε ότι «είναι θετικός για το 2017. Δικαιολογείται έτσι η συγκρατημένη αισιοδοξία μας, χωρίς να υποτιμούμε τις μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους μπροστά μας

1. Η ισχνή έστω επάνοδος στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος ήδη από το έτος 2016 συνεχίστηκε και το έτος 2017, μετά από δέκα χρόνια ζημιών, αλλά η κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων είναι εμφανής και ανησυχητική.

2. Οι καταθέσεις επανακάμπτουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, αλλά απέχουμε από την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, ώστε να περιοριστεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό στο τραπεζικό σύστημα ύψους € 50 δισ., περίπου,

3. η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι διατραπεζικές συνθήκες δανεισμού βελτιώνονται, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία τους,

4. η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το υπόλοιπο προσεγγίζει σήμερα τα € 10δις, έναντι €86δις το καλοκαίρι του 2015.

5. Χάριν στις κοινές προσπάθειες μελών και ΕΕΤ σε συνεργασία με την Kυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία το 2017.

Εκτίμησε ότι «δικαιολογείται έτσι η εκτίμηση ότι διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα και πλήρη στην Ευρώπη νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, που διευκολύνει επίσης τη δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς.

Όπως θύμισε το ύψος των NPEs, μειώθηκε σημαντικά στα € 92δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, έναντι ύψους € 107 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι στόχοι για το 2017 επιτεύχθηκαν. Προχωράμε επίσης με αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ύψους των NPEs στα € 64δις στο τέλος του 2019.

Σχολιάζοντας τα stress test σημείωσε ότι «δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς, όχι μόνο στα Stress Tests αλλά και στην υλοποίηση των αυστηρότερων και απαιτητικότερων κανόνων του SSM και μάλιστα σε περίοδο εισαγωγής του εξαιρετικά πολύπλοκου και απαιτητικού νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IFRS 9 και των νέων Ευρωπαϊκών οδηγιών για πληρωμές (PSD2) και επενδυτικές δραστηριότητες (MiFΙD II)».

*H ομιλία του Νικόλαου Καραμούζη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v