Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολλανδός πρέσβης: «Προσανατολιστείτε στην πραγματική οικονομία»

Πέντε χρόνια συμπληρώνει η θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που ίδρυσε η Ολλανδική Πρεσβεία. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα. Μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην πραγματική οικονομία, συστήνει ο Ολλανδός πρέσβης κ. Caspar Veldkamp.

Ολλανδός πρέσβης: «Προσανατολιστείτε στην πραγματική οικονομία»

Πίστη στο ελληνικό ταλέντο και στη δημιουργικότητα διατηρεί η Ολλανδική Πρεσβεία, η οποία στηρίζει εδώ και μια 5ετία, μέσω του Orange Grove -της πρότυπης επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας που δημιούργησε-, τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Ολλανδός πρέσβης κ. Caspar Veldkamp σε εκδήλωση που οργανώθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί ο απολογισμός του Orange Grove, υπογράμμισε πως μετά από 8 χρόνια κρίσης, η προσοχή της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας πρέπει να στραφεί στην πραγματική οικονομία.

Παραδέχθηκε ότι με τις πρωτοβουλίες στήριξης νέων εν δυνάμει επιχειρηματιών δεν μπορεί να αλλάξει το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε πως έτσι δίνεται απτό παράδειγμα για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορούν να αναζητήσουν.

Ο Ολλανδός πρέσβης, ο οποίος εκπροσωπεί την 4η παγκοσμίως «πρωταθλήτρια» οικονομία ως προς την ανταγωνιστικότητά της και την 1η στην Ευρώπη, επισήμανε πως αυτή κατάκτηση δεν έγινε σε μια νύχτα. Αναφερόμενος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ότι χρειάζεται προσήλωση στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Ανάφερε πως αν και μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις διατηρούν στην Ελλάδα θέση (Friesland, Αθηναϊκή Ζυθοποία κ.τ.λ.), εν τούτοις εκτίμησε πως η χώρα δεν είναι σήμερα σε θέση να προσελκύσει νέες, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις (green field), εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, που την καθιστούν μη ανταγωνιστική.

Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στη δήλωση Γιούνκερ πως η Ελλάδα «θα γίνει μια κανονική χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος» τον Αύγουστο, διαφώνησε και υποστήριξε πως η χώρα θα γίνει κανονική «όταν κινηθεί η πραγματική οικονομία, αρθούν οι στρεβλώσεις και υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστικότερη».

Ως προς τα δεδομένα του Orange Grove, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια (ιδρύματα και χορηγίες επιχειρήσεων), μέσα στην 5ετία λειτουργίας του έχει καταφέρει να συνδεθεί τόσο με το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και να φέρει σε επαφή την ελληνική κοινότητα με ξένα οικοσυστήματα και παράγοντες.

Από το 2013 που ξεκίνησε, έχει φιλοξενήσει 149 επιχειρηματικές ομάδες, από τις οποίες το 53% είναι ακόμη ενεργές και συνεχίζουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και το 23% φιλοξενούνται ακόμη στο Orange Grove.

Τουλάχιστον 9 καινοτόμες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση από επενδυτές, προσελκύοντας αθροιστικά κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το 15% των νεοφυών εταιρειών που μπήκαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να έχουν ροή εσόδων και το 30% των εταιρειών που παραμένουν ενεργές είχαν έσοδα 650 χιλ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Orange Grove δημιούργησαν 130 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους και μερικής απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών των επιχειρήσεων. Οι τομείς δραστηριοποίησης των εν λόγω επιχειρήσεων καλύπτουν ευρύ φάσμα, αλλά το 75% ανήκουν στον τεχνολογικό τομέα.

Η στήριξη του Orange Grove προς τις επιχειρήσεις αφορά στην καθοδήγηση, τη δικτύωση και την επιμόρφωση, με πλήθος ξένων και Ελλήνων εθελοντών να παρέχουν mentoring. H Ολλανδική Πρεσβεία μετά την θετική αξιολόγηση του εγχειρήματος του Orange Grove, σκοπεύει να επεκτείνει το μοντέλο αυτό και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, δημιουργώντας Orange Corners. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του προγράμματος, υποστηρίζοντας τόσο τη θερμοκοιτίδα στην Αθήνα όσο και ειδικά σεμινάρια σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως πρόσφατα έκανε στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v