Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επιφυλακτικά αισιόδοξη» για Ελλάδα η Barclays

Τα αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν από τη διαφαινόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα περιγράφει ο οίκος. Εφικτός ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα. Τα ελληνικά ομόλογα, το QE και το waiver της ΕΚΤ.

«Επιφυλακτικά αισιόδοξη» για Ελλάδα η Barclays

Την επιφυλακτική αισιοδοξία της για την Ελλάδα εκφράζει η Barclays σε έκθεσή της για την Ιταλία και τον κίνδυνο διάχυσης της πολιτικής κρίσης.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η Ελλάδα παραμένει ένα από τα «αδύναμα σημεία» της ευρωζώνης, αλλά έχει προχωρήσει σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης. Επισημαίνει ότι επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού ενώ καταγράφεται και ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος το πρώτο τετράμηνο του 2018, εν μέσω προσδοκιών για έξοδο από το πρόγραμμα και επιστροφή σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τους στόχους του προγράμματος. Παράλληλα, με ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης κοντά στο 2%, φαίνεται επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος.

Η Ελλάδα απέχει πλέον λιγότερο από ένα τρίμηνο από την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την «αποφοίτησή» της από το τρίτο πρόγραμμα. Εάν τα καταφέρει, είναι πιθανόν οι Ευρωπαίοι να εμπλακούν ξανά σε συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους (σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας) σε βιώσιμα επίπεδα. Η όποια ελάφρυνση αναμένεται να είναι υπό όρους και να δίνεται σταδιακά, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, αναφέρει η Barclays.

Ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο οίκος, υπενθυμίζοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά πως το χρέος καθίσταται βιώσιμο με επέκταση των ωριμάνσεων, εξομάλυνση των πληρωμών τόκων και μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020.

Ωστόσο, υπάρχουν και τρία αρνητικά στοιχεία:

Πρώτον, οι τράπεζες βαρύνονται ακόμη με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων παρά τη στρατηγική μείωσής τους που χάραξε το πρόγραμμα.

Δεύτερον, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και χωρίς ακόλουθη κατάσταση (όπως μια προληπτική πιστωτική γραμμή), το waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα λογικά δεν θα επεκταθεί, αυξάνοντας το «κούρεμα» που ζητά η κεντρική τράπεζα για να χορηγήσει ρευστότητα με βάση τους τίτλους αυτούς, κάτι που θα πλήξει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών.

Τρίτον, οι βελτιώσεις σε θέματα θεσμών και διακυβέρνησης έχουν καθυστερήσει την τελευταία διετία.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Barlcays σημειώνει ότι έως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει συσσωρεύσει «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 20 δισ. ευρώ, που λογικά καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης το 2018 και το 2019. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να χρειαστεί νέο πρόγραμμα από τον επίσημο τομέα μετά τον Αύγουστο.

Όμως η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση και πιθανώς υπό κάποιας μορφής όρων πολιτικής. Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, κρατώντας πιθανότατα τα ελληνικά ομόλογα εκτός αγορών της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE, καταλήγει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v