Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για τη «ΔΕΠΑ Εμπορία»

Το σχέδιο για την πώληση δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ αναφέρεται στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Τι προβλέπει για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Με παραχωρήσεις δραστηριοτήτων θα προχωρήσει η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων.

Τον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για τη «ΔΕΠΑ Εμπορία»

Τον Νοέμβριο του 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 50% συν μία μετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Στο ADP αναφέρεται πως «η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (14%) στις υποδομές (σ.σ. στην άλλη εταιρεία που δημιουργείται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ) θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας».

Το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ θα προχωρήσει αφού λυθεί σειρά εκκρεμοτήτων όπως η «λήψη σχετικών εγκρίσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις συναλλαγές μεταξύ ΔΕΠΑ-ΕΝΙ και ΔΕΠΑ-SHELL», ώστε να μεταβιβαστούν οι μετοχές, «η νομοθέτηση για εταιρικό μετασχηματισμό/διάσπαση ΔΕΠΑ, στη βάση σχετικής μελέτης που θα κάνει η ΔΕΠΑ και υλοποίηση αυτού».

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας που «περιορίζεται σε θέματα που συνιστούν αναγκαία και αναλογική δράση για: (i) την εφαρμογή υφιστάμενων και μελλοντικών προληπτικών μέτρων και σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του ΥΦΑ · (ii) τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις (π.χ. δέσμευση ποσοτήτων) που προϋπήρχαν του διαγωνισμού και απορρέουν από τη συμμετοχή στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI)». Η άσκηση αυτού του δικαιώματος αρνησικυρίας «μπορεί να υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων εάν αμφισβητηθεί από τον άλλο μέτοχο».

Για την πώληση του 17% της ΔEH που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ δεν γίνεται καμία αναφορά σε χρονοδιάγραμμα. Στο ADP επισημαίνεται πως γίνεται «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης». Το ίδιο αναφέρεται και για την αξιοποίηση του 24,02% που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ και του 11,33% στην ΕΥΔΑΠ. Θα γίνει «αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης». Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ εκκρεμεί και η «αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας».

Το σχέδιο για τα λιμάνια

Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας αναφέρεται πως προωθείται η «παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων /ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών των 10 Οργανισμών Λιμένος» και πως «η μέθοδος αξιοποίησης δεν περιλαμβάνει τη σύμβαση κύριας παραχώρησης», δηλαδή ολόκληρου του λιμένα. Δεν είναι γνωστή, βέβαια, η στάση των δανειστών για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Για να προχωρήσει, πάντως, η διαδικασία πώλησης των λιμένων, απαιτείται η «κύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων κύριας παραχώρησης για τoυς Οργανισμούς Λιμένος με ένα νόμο», η νομοθετική πρόβλεψη δυνατότητας τροποποίησης των συμβάσεων κύριας παραχώρησης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων υπο-παραχώρησης, η νομοθετική πρόβλεψη για την επιβολή στον παραχωρησιούχο αντισταθμιστικού τέλους, προς τον οικείο Οργανισμό Λιμένος.

Για τις μαρίνες, στο ADP αναφέρεται πως στο τρίτο τρίμηνο θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τη μαρίνα Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη ενώ τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης των δραστηριοτήτων Μαρίνας και Κρουαζιέρας της Μυκόνου.


* Δείτε όλο το σχέδιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v