Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Η αξιοποίηση ακινήτων και τα… γνωστά βαρίδια

Οι διοικήσεις του Ταμείου σκοντάφτουν συνεχώς στα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Οι περιπτώσεις της Αφάντου στη Ρόδο και των ιαματικών πηγών.

ΤΑΙΠΕΔ: Η αξιοποίηση ακινήτων και τα… γνωστά βαρίδια

Το σίριαλ με την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, όπου οι δύο επενδυτές περιμένουν τέσσερα χρόνια για να υπογράψουν τις συμβάσεις αγοραπωλησίας με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στις προσπάθειες αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι διοικήσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σκοντάφτουν συνεχώς στα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων: καταπατητές, χαρακτηρισμοί ως δασικών εκτάσεων, παλαιές συμβάσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και άλλες αμαρτίες.

Στην Αφάντου έχουν επιλεγεί από τον Ιούλιο του 2014 οι δύο επενδυτές που πλειοδότησαν για τα δύο τμήματα του ακινήτου. Το Γκολφ Αφάντου και η Νότια Αφάντου πρόκειται να αποκτηθούν από την M.A. Angeliadis και την T.N. Aegean Sun Investment Limited αντίστοιχα. Η διαδικασία καθυστερεί όχι μόνο επειδή ολόκληρο το ακίνητη χαρακτηρίστηκε, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αρχαιολογικός χώρος. Τέσσερα χρόνια μετά την επιλογή των δύο πλειοδοτών εκκρεμούν τόσο η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού της Ν. Αφάντου, όσο και «η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου».

Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν παραμείνει 91 ακίνητα, η αξιοποίηση των οποίων «γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη νομική, τεχνική και εμπορική ωριμότητά τους», είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών είτε μέσω συμβατικών διαγωνιστικών διαδικασιών. Στο τελευταίο σχέδιο αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται πως εκκρεμεί η υπογραφή συμβολαίων για έξι ακίνητα που πωλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Πρόκειται για το ακίνητο Κοσκινού στη Ρόδο, ακίνητο στην Πάτρα, ακίνητο στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, οικόπεδο στη Σαμπάριζα Ερμιόνης, οικόπεδο στη ΒΙΠΕ Βόλου, το ξενοδοχείο Ηνίοχος στην Αθήνα και τμήμα του ακινήτου του πρώην Σανατορίου «Μάνα» στην ορεινή Αρκαδία.

Στα καλά νέα εντάσσεται και η υποβολή βελτιωμένης προσφοράς από το σχήμα της επενδυτικής εταιρείας Bluehouse με τον όμιλο Φάις που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιστορικό ακίνητο Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Οι επενδυτές σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και 13 πολυτελών κατοικιών. Η συμφωνία, όταν ολοκληρωθεί, πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες ημερομηνίες στο ADP που γνωστοποιήθηκε χθες.

Από την αρχή ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση εκτός σχεδίου γηπεδικής έκτασης στο Μαρκόπουλο, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα), με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου. Ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε και τώρα επικαιροποιείται το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) και η περιβαλλοντική μελέτη, ώστε κάποια στιγμή να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Εκκρεμεί και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε σχέση με πράξη δασικού χαρακτηρισμού τμήματος της έκτασης.

Τα ίδια προβλήματα συναντά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στην προσπάθεια για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, καθώς έχει κάνει το πρώτο βήμα με τον διαγωνισμό για το Ξενία και την ιαματική πηγή της Κύθνου.

Πρόκειται να παραχωρηθεί το λεγόμενο «δικαίωμα επιφανείας» του ακινήτου για 99 χρόνια. To ακίνητο έχει εμβαδόν 7.200 τετραγωνικά μέτρα. Τα υφιστάμενα κτίρια, με συνολικό εμβαδόν 4.685 τ.μ., είναι: Ξενοδοχείο (ΞΕΝΙΑ) δυναμικότητας 46 δωματίων, Υδροθεραπευτήριο (διατηρητέο μνημείο), παλαιά ημιτελής πτέρυγα. Όπως αναφέρεται στο ADP, «λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ιστορικού υδροθεραπευτηρίου κτισμένου από τους Hansen και Ziller, το κτιριακό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό».

Ενδεικτική της πολυπλοκότητας που απαιτείται για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών είναι η περίπτωση της λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, ενός τεράστιου ακινήτου συνολικής έκτασης που προσεγγίζει τα 470 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα, όμως «είχε εκμισθωθεί στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε Δικαίωμα Προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης». Για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου απαιτείται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της Eθνικής Tράπεζας από το Δικαίωμα Προτίμησης.

Τα 700 στρέμματα φτάνει το ακίνητο των ιαματικών πηγών στις Θερμοπύλες αλλά για να αξιοποιηθεί, απαιτείται η οριστικοποίηση ζωνών αρχαιολογικού χαρακτηρισμού (που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες), η εξέταση θεμάτων σε σχέση με τον δασικό χαρακτήρα τμήματος της έκτασης, και να αντιμετωπιστεί η παραχώρηση κτιρίων για στέγαση προσφύγων καθώς και ενός άλλου κτιρίου που στεγάζει την Τροχαία Εθνικών Οδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v