Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 10 όροι της μεταμνημονιακής εποπτείας

Σε ένα κείμενο 5-6 σελίδων θα αποτυπωθούν οι υποχρεώσεις. Τι ζητούν οι δανειστές για κατώτατο μισθό, αποκρατικοποιήσεις, φορολογική διοίκηση και κόκκινα δάνεια. Δεν αλλάζει η στόχευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022.

Οι 10 όροι της  μεταμνημονιακής εποπτείας

Ένα πλαίσιο δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος καταρτίζουν κυβέρνηση και δανειστές, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποτυπωθεί σε ένα «μικρό κείμενο 5-6 σελίδων».

Σημείο αναφοράς στο κείμενο αυτό θα αποτελεί η δέσμευση μη αναστροφής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ στο μέτωπο του κατώτατου μισθού οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι οι μεταμνημονιακές αυξήσεις θα είναι «μετρημένες» με βάση τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Ελληνικές πηγές σημειώνουν πως στο κείμενο αυτό «δεν θα περιλαμβάνεται καμία νέα δέσμευση» και σταχυολογούν δέκα σημεία στα οποία θα «πατά» η μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Η τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκεται στην κορυφή. Έως και το 2022, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ και στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς «πάνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» θα πρέπει να διαμορφώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2060. Στο συγκεκριμένο μέτωπο, μια επιμέρους πτυχή αφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μη συσσωρευτούν εκ νέου ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

Η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα της μεταμνημονιακής παρακολούθησης καθώς παρά την πρόοδο, οι προκλήσεις παραμένουν ενώ μέσω του κειμένου αυτού θα αναληφθούν δεσμεύσεις και για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και τη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης - απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τα έσοδα των επόμενων ετών, αλλά αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ ενώ σημαντικά κεφάλαια αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης (οι τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο έχουν εκ των πραγμάτων μετατεθεί για τον Οκτώβριο) και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στα υπόλοιπα κεφάλαια περιλαμβάνονται δεσμεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων (investment licensing), για την ολοκλήρωση των αλλαγών στην αγορά ενέργειας αλλά και για την ολοκλήρωση έως το 2021 του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών.

Το κείμενο αναμένεται να συμφωνηθεί ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στη βάση αυτού, θα ασκείται η μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τις προηγούμενες ημέρες θα είναι πιο «σφιχτή» σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες εξήλθαν των προγραμμάτων στήριξης ενώ όπως προδιέγραψε ο Ντέκλαν Κοστέλοθα έχει διάρκεια 2-3 ετών.

Δεν αποκλείεται όμως, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, να υπάρχει και ένα παράλληλο σύστημα ελέγχου τη μεταμνημονιακή περίοδο, στη βάση του οποίου θα απελευθερώνονται σταδιακά μέτρα ελάφρυνσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v