Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 1,5-2% την επόμενη διετία «βλέπει» η Citi

Η Citi εκτιμά ότι είναι πιθανή μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει το κλίμα, αν και δεν προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις από την ΕΕ στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τουλάχιστον προς ώρας.

Ανάπτυξη 1,5-2% την επόμενη διετία «βλέπει» η Citi

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, λόγω των εξαγωγών και ορισμένων ξένων επενδύσεων, επισημαίνει η Citi σε έκθεσή της.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στο εύρος μεταξύ 1,5% και 2% την επόμενη διετία, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά τη λήξη του προγράμματος αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που είναι απαραίτητη στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η Citi εκτιμά ότι είναι πιθανή μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και επισημαίνει ότι δεν προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τουλάχιστον προς ώρας.

Ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση των αναγκών χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια, σημειώνει.

Η Citigroup τοποθετεί την ανάπτυξη φέτος στο 1,7%, 0,3% υψηλότερα από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, στο 1,5% το 2019 και στο 1,6% το 2020, χαμηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις.

Για το ελληνικό χρέος προβλέπει βελτίωση καθώς φέτος θα διαμορφωθεί στο 174% του ΑΕΠ, το 2019 στο 169%, το 2020 στο 164% του ΑΕΠ, το 2021 στο 158% και το 2022 στο 152%.

Αναφορικά με τις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η Citi εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προτού προχωρήσουν σε νέες αξιολογήσεις. Όπως επισημαίνει, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα Β από Β- τον Ιανουάριο και η επόμενη αξιολόγησή της αναμένεται στις 20 Ιουλίου. Ο οίκος αξιολογεί με θετικές προοπτικές τη χώρα, το οποίο εμπεριέχει την πιθανότητα περαιτέρω αναβάθμισης. Ωστόσο η Citi προβλέπει ότι η S&P θα διατηρήσει προς το παρόν την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v