Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστερίσκοι Λαγκάρντ στη λύση της ΕΕ για την Ελλάδα

Ξεκινά η διαδικασία του «άρθρου 4» την επόμενη εβδομάδα. Σίγουρη για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα η επικεφαλής του ΔΝΤ. Εκφράζει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμα να μην επαληθευτούν οι «αισιόδοξες» προβλέψεις των Ευρωπαίων.

Αστερίσκοι Λαγκάρντ στη λύση της ΕΕ για την Ελλάδα

Σε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά είπε «καληνύχτα», ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Κρ. Λαγκάρντ μετά το Eurogroup.

Χαιρέτισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα για το χρέος θα μετριάσουν τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Αμφότερα είναι καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρακολουθεί την πορεία της βιωσιμότητας χρέους και ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί», τόνισε.

«Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση που οι αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών δεν επιβεβαιωθούν».

Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα με βάση το άρθρο 4, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, τόνισε. Καθώς τελείωσε ο χρόνος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως εμπλεγμένο στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο. Θα περιλαμβάνει επιτήρηση που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στην Πορτογαλία και την Κύπρο.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση των αγορών. Χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Ωστόσο τόνισε ότι είναι επιφυλακτική μακροπρόθεσμα, αλλά σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup.

Οπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση, δεν έχει αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά το Ταμείο εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2060, γι' αυτό και λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρθούν επιπλέον μέτρα μακροπρόθεσμα, αν αυτό απαιτηθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v