Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Τι προσδοκούν μετά τη ρύθμιση του χρέους

Τι περιμένουν από την Πολιτεία και τις τράπεζες οι επιχειρήσεις, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Γιατί παρά τις θετικές της πρόνοιες, «κρατούν μικρό καλάθι». Τι θέλουν να δουν για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις.

Επιχειρήσεις: Τι προσδοκούν μετά τη ρύθμιση του χρέους

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να μη συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πλην όμως οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των επιχειρήσεων προσπαθούν να εκτιμήσουν το πώς, το πόσο και το πότε όλα αυτά θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr, η πλειονότητα των επιχειρηματικών στελεχών παραδέχεται πως η συμφωνία θα πρέπει να εκληφθεί ως θετική, πλην όμως αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι ευνοϊκές της επιδράσεις επαρκούν από μόνες τους για μια αξιοσημείωτη άνοδο του ΑΕΠ.

«Περιμέναμε στην εταιρεία τις αποφάσεις του Eurogroup, προκειμένου να δούμε το πόσο επιθετικά θα κινηθούμε στην αγορά», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι το αν μετά τη συμφωνία -με τη νέα δανειακή δόση και το μεγάλο μαξιλάρι μετρητών που έχει ήδη εξασφαλιστεί- είναι εφικτό να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές του, άρα και προς εμάς. Αν μπουν μερικά ακόμη εκατομμύρια στο ταμείο μας, αλλιώς θα χειριστούμε την όλη κατάσταση και τις επενδύσεις που σχεδιάζουμε».

Ένα δεύτερο πεδίο στο οποίο «στέκονται» πολλές επιχειρήσεις είναι το αν η νέα κατάσταση που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσει την Πολιτεία στο να άρει -ή έστω να ελαφρύνει- μια σειρά άδικων επιβαρύνσεων που πλήττουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας μιλούν για τον παραλογισμό του claw back και του rebate, οι βιομήχανοι για το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ κάποιοι επαναφέρουν το ζήτημα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επίσης ζητούν την επαναφορά φορολογικών κινήτρων στα συμβόλαια του κλάδου ζωής, έστω και με χρονική υστέρηση (π.χ. σε ένα δεκαετές συμβόλαιο, να δίδονται από το έκτο έτος και μετά).

Το βασικότερο ωστόσο αίτημα των επιχειρήσεων είναι να προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα. «Καταλαβαίναμε ότι τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ήταν σχεδόν αποκλειστικά απορροφημένη στις αξιολογήσεις και στο πώς θα ελάμβανε τις δανειακές δόσεις. Τώρα όμως, που όλα αυτά τελειώνουν, θα πρέπει να τρέξει με ταχύτητα η υλοποίηση μεγάλων projects, όπως π.χ. του Ελληνικού, του Θριάσιου Πεδίου, των σιδηροδρόμων και των ναυπηγείων. Μόνο έτσι θα κινηθεί η αγορά, γιατί καλός ο τουρισμός, ωστόσο τη μια χρονιά πηγαίνει καλά και την άλλη ενδεχομένως όχι».

Τέλος, αυτό που προσδοκούν οι επιχειρήσεις μετά τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους είναι η σταδιακή έστω αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων των τραπεζών. «Όσο το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται, τόσο περισσότερες καταθέσεις αναμένεται να επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών και τόσο διευκολύνεται η υπόθεση χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι εύλογο, λοιπόν, οι επιχειρήσεις να ζητήσουν και αυτές μια μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, ιδίως όταν σήμερα επιβαρύνονται με διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση και η δήλωση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης εμπορικής εταιρείας: «Επιβαρυνόμαστε με επιτόκιο κοντά στο 6% και θα θέλαμε αυτό να πέσει τουλάχιστον στο 4,5%, προκειμένου να αναπνεύσουμε. Ακούω πως σε άλλες επιχειρήσεις, που δεν είναι ενήμερες όπως εμείς, επιβάλλονται χαμηλότερα επιτόκια».

Γενικότερη πάντως άποψη των επιχειρηματιών είναι πως μπορεί η μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup να είναι θετική, ωστόσο τα όποια οφέλη της θα εξατμιστούν, αν δεν συνδυαστούν με ένα γενικότερο κλίμα θετικών προσδοκιών που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα αυξήσει το ΑΕΠ.

«Το κλειδί της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους δεν βρίσκεται στον αριθμητή του δείκτη αλλά στον παρονομαστή του, δηλαδή στο πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε με νόημα οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v