Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέος και μεταρρυθμίσεις στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ

Σε εξέλιξη η συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4 από το Ταμείο. Αύξηση κατώτατου μισθού εντός του 2018 διεκδικεί η κυβέρνηση. Η γραμμή για τις περικοπές στις συντάξεις και οι προσδοκίες για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Χρέος και μεταρρυθμίσεις στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ

Κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Όχι για μια ακόμα αξιολόγηση στα πλαίσιο του μνημονίου, μιας και το πρόγραμμα του Ταμείου ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, αλλά για τη σύνταξη της έκθεσης του «άρθρου 4», η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται έως τα μέσα Ιουλίου.

Τα ραντεβού με τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Πέμπτη. Πεπραγμένα και κυβερνητικές προθέσεις καταγράφονται, ενώ οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν ξεκινήσει ήδη την εκπόνηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, βολιδοσκοπεί ήδη τους θεσμούς αναφορικά με τη δυνατότητα πρώτων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό εντός του 2018. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ θα κινηθεί στις γραμμές που περιέγραψε ήδη από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, μετά τη λήξη του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ. Μεσοπρόθεσμα το Ταμείο θα αποφανθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι επιφυλάξεις που συνεχίζει να διατηρεί αναμένεται να αμβλυνθούν φραστικά στη βάση των δεσμεύσεων του Eurogroup για νέες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί, το 2032.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας των επαφών με τα στελέχη του Ταμείου χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Στο μέτωπο των αλλαγών στο δημόσιο, αναμένεται να δοθούν διαβεβαιώσεις στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες έως το τέλος του 2018 όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί.

Στο μέτωπο των συντάξεων και με φόντο τα προνομοθετημένα μέτρα νέων περικοπών από την 1η Ιανουαρίου 2019, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει ζήτημα μη εφαρμογής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το πράξει αργότερα.

Αντίθετα, ήδη έχουν γίνει πρώτες κρούσεις και αναμένεται να γίνουν συζητήσεις με το ΔΝΤ αναφορικά με το ενδεχόμενο πρώτων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό εντός του 2018. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το παράθυρο προσαρμογών στον κατώτατο μισθό άνοιγε από το 2019.

Στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η αναφορά στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν συνοδεύεται από χρονικό ορόσημο. Οι όποιες προσαρμογές πάντως είναι συμφωνημένο πως θα είναι «μετρημένες» στη βάση των προβλέψεων του σχετικού νόμου του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v