Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι συγχωνεύσεις αυξάνουν τα τιμολόγια στα Telecoms

Η μείωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων, σύμφωνα με μελέτη της BEREC. Η περίπτωση της Αυστρίας και οι συνειρμοί για Ελλάδα.

Πώς οι συγχωνεύσεις αυξάνουν τα τιμολόγια στα Telecoms

Αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μείωση των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις, μέσω συγχωνεύσεων, οδηγεί σε αυξήσεις τιμολογίων, εντοπίζονται σε μελέτη της BEREC, της ένωσης των Ευρωπαίων ρυθμιστών τηλεπικοινωνιών.

Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, έρχεται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ετοιμάζεται ο τελευταίος γύρος συγχωνεύσεων, με τον περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών ομίλων από πέντε σε τρεις. Τρεις θα είναι οι παίκτες που θα μείνουν στην αγορά, αν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone Ελλάδος και αν η τελευταία, μαζί με τη Wind Hellas, αποκτήσουν τη Forthnet. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκληρύνει τη στάση της τα τελευταία χρόνια και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει μπλοκάρει συγχωνεύσεις που οδηγούν σε μείωση των «παικτών» σε τρεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της BEREC, και στις τρεις περιπτώσεις περιορισμού των «παικτών» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις που εξετάστηκαν, «υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως οι τιμές λιανικής για τους νέους πελάτες αυξήθηκε εξαιτίας των συγχωνεύσεων σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από τη συγχώνευση».

Οι αναλυτές της BEREC εξέτασαν τις περιπτώσεις της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας. Επισημαίνουν πως ειδικά στην Αυστρία επεξεργάστηκαν στοιχεία για χρονική περίοδο τρία χρόνια πριν τη μείωση των «παικτών» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις και δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση των Hutchison και Orange το 2013. Διαπιστώθηκε πως η συγχώνευση «οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για το 2014 και το 2015» ενώ «στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οι επιπτώσεις ήταν σημαντικά μικρότερες και στατιστικά ασήμαντες (…) πιθανώς λόγω της δράσης των εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (MVNO), οι οποίοι κέρδισαν σημαντικό μερίδιο αγοράς από τις αρχές του 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία τους».

Σημειώστε πως από το 2015 στην Αυστρία άρχισαν να λειτουργούν ανεξάρτητοι MVNOs, ενώ στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μόνο ένας (η Cyta Hellas), που αν ολοκληρωθεί η απορρόφηση από τη Vodafone Ελλάδος, θα εξαφανιστεί. Οι MVNOs χρησιμοποιούν την υποδομή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Γερμανίας, οι αναλυτές της BEREC επισημαίνουν πως διαθέτουν στοιχεία για ενάμιση χρόνο μετά τη συγχώνευση και συνεπώς μπορούν να υπολογίσουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα τιμολόγια.

Στην Ιρλανδία οι «παίκτες» μειώθηκαν σε τρεις το 2014, όταν συγχωνεύθηκαν εταιρείες των ομίλων Hutchison και Telefonica. Από τη μελέτη προέκυψε πως η συγχώνευση οδήγησε σε «στατιστικά σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων και στα τρία καλάθια (χαμηλής, μέσης και υψηλής χρήσης)», αλλά το εύρος των επιπτώσεων ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία πελατών. Μόνο για τα πακέτα που απευθύνονταν στους πελάτες που κάνουν μεγάλη χρήση, οι αυξήσεις τιμών παρέμειναν για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που εξετάστηκαν.

Αντίστοιχα στοιχεία για αυξήσεις τιμολογίων και στη Γερμανία μετά τη συγχώνευση εταιρειών των ομίλων Telefonica και KPN το 2014, εντόπισαν οι αναλυτές της BEREC. Γι’ αυτό και θεωρούν πως χρειάζεται «προσεκτική προσέγγιση» στις περιπτώσεις εξαγορών όπου οι «παίκτες» μειώνονται από τέσσερις σε τρεις. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως τα «ανταποδοτικά οφέλη» που δίνουν ενίοτε οι εταιρείες ώστε να εγκριθούν τέτοιες συγχωνεύσεις και η δράση των MVNOs μπορεί ενίοτε να μην είναι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις τιμών.

Προ ημερών η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είχε ανακοινώσει πως η Κομισιόν προχωρά σε βάθος έρευνα για την προωθούμενη εξαγορά της ολλανδικής Tele2 NL από την T-Mobile NL, που είναι θυγατρική της Deutsche Telekom. Γιατί; Διότι με την εξαγορά θα περιοριστούν οι παίκτες στην ολλανδική αγορά τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις και «η Κομισιόν ανησυχεί πως η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών και της καινοτομίας».

Η ίδια επίτροπος Ανταγωνισμού έχει ήδη δείξει τα δόντια της και σε δύο άλλες περιπτώσεις: Μπλόκαρε το σχέδιο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων στη Δανία που είχαν συμφωνήσει οι Telia και Telenor το 2015. Ένα χρόνο αργότερα, είχε μπλοκάρει και το σχέδιο της CK Hutschison Holdings για συγχώνευση της θυγατρικής Three UK με την O2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v