Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεχάστηκε» ο ορυκτός πλούτος στο σχέδιο ανάπτυξης

Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης από την εξορυκτική δραστηριότητα, που δεν έχουμε ακόμη εκμεταλλευθεί, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας. Ο ρόλος της Πολιτείας και οι ανάγκες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

«Ξεχάστηκε» ο ορυκτός πλούτος στο σχέδιο ανάπτυξης

«Στο αποκαλούμενο ολιστικό πρόγραμμα δεν αναφέρονται οι ορυκτοί πόροι για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, πράγμα που είχαμε αναφέρει και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στο πλαίσιο της τακτικής μας γενικής συνέλευσης τον προηγούμενο μήνα. Είναι παράδοξο να μη μας τοποθετούν στις αναπτυξιακές δραστηριότητες και να μη μας ακούν όποτε πρέπει».

Αυτά δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Αθανάσιος Κεφάλας, συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε υποδείγματα εκμετάλλευσης πόρων που έχουν την αποδοχή της κοινωνίας. Σε ό,τι όμως αφορά τον ρόλο της Πολιτείας, δεν την έχουμε δει μπροστάρη στον συγκεκριμένο τομέα. Η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων στην Ελλάδα απέχει πολύ από το επίπεδο που έπρεπε να είναι. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που δεν τις αρπάζουμε και τις ακυρώνουμε με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο κατάλληλο και ως κοινωνία θα πρέπει να οργανωθούμε και να εκμεταλλευθούμε τις συγκεκριμένες ευκαιρίες».

Ο κ. Κεφάλας επίσης αναφέρθηκε και στο φετινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα λατομεία, σημειώνοντας πως έχει πολλά θετικά στοιχεία, ωστόσο δεν περιλαμβάνει ορισμένες αναγκαίες αλλαγές, όπως η αύξηση της περιόδου μίσθωσης από τα 40 στα 70 χρόνια και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσίασε την επικαιροποιημένη μελέτη του Ιδρύματος για την εξορυκτική βιομηχανία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

• Η άμεση και έμμεση συμμετοχή της στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβαίνει το 3%.

• Ο κλάδος είναι σημαντικός για το γενικότερο αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας, καθώς συμβάλλει θετικά στις επενδύσεις και τις εξαγωγές (κοντά στο 80% των εμπορεύσιμων προϊόντων εξάγεται, επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. τον χρόνο και σταθερές θέσεις εργασίας -γύρω στις 110 χιλιάδες το 2016- στην περιφέρεια της χώρας).

• Ο κλάδος έχει προσελκύσει κεφάλαια και τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

Παρ' όλα αυτά, η εξορυκτική βιομηχανία δεν στερείται προβλημάτων, καθώς:

α) Στα προϊόντα commodities θα πρέπει οι ελληνικές εταιρείες να περιορίζουν το κόστος τους και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

β) Στα υπόλοιπα προϊόντα, οι εγχώριες επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα από διαφοροποίηση προϊόντων να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις για τους πελάτες τους.

γ) Υπήρξε αρνητικός επηρεασμός από την οικονομική κρίση, ιδίως σε ορυκτά που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και το προαναφερόμενο ζήτημα της ζήτησης αποτελούν δύο σημαντικά θέματα για τον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v