Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι με την Ελλάδα

Παρασκευή οι πρώτες ανακοινώσεις για τα «ευρήματα» της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα, τέλη Ιουλίου η έκθεση για το χρέος. Συνηθισμένη διαδικασία χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή παρακολούθηση από το Ταμείο ο Τζ. Ράις.

ΔΝΤ: Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι με την Ελλάδα

Σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σημειώνοντας όμως πως παρά την πρόοδο παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον.

Στη βασική του αναφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ράις παρέπεμψε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής σημειώνοντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία αποφασίστηκαν αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκτηση πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά όπως είπε και η επικεφαλής του ΔΝΤ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν ορισμένες επιφυλάξεις.

Οι «επιφυλάξεις» αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ η οποία θα αποτελεί κομμάτι της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου και θα δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Ιουλίου.

Από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα κλιμάκιο του ΔΝΤ πραγματοποίησε στην Αθήνα κύκλο επαφών για τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο ανακοινωθέν ευρημάτων της αποστολής. Στη συνέχεια τα ευρήματα της αποστολής θα τεθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπως συμβαίνει σε ετήσια βάση για κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ και προς το τέλος Ιουλίου θα εκδοθεί η έκθεση του άρθρου 4 συμπεριλαμβανομένης της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους.

Σε ερώτηση αναφορικά με την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας από το Ταμείο, ο κ. Ράις επιχείρησε να αναδείξει τα στοιχεία «κανονικότητας». Όπως είπε, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και της εφαρμογής των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί θα γίνεται μέσω μιας πολύ συνηθισμένης διαδικασίας (very normal process) για το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία ή η Κύπρος. Δεν θα υπάρξουν τριμηνιαίες αξιολογήσεις αλλά κάτι «πιο ευέλικτο» ενώ παράλληλα θα υπάρχει η επίσης «κανονική» διαδικασία αξιολόγησης μέσω της έκθεσης του άρθρου 4.

Τέλος ο κ. Ράις επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα του Ταμείου, το ΔΝΤ θα παραμείνει δεσμευμένο στη Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την πρόοδο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα, χωρίς χρηματοδότηση η οποία κρίνεται πως δεν χρειάζεται», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v