Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες το σενάριο πρόωρων εκλογών

Τι απαντούν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς σχετικά με το αν και κατά πόσο θα επιθυμούσαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί το κλίμα είναι σήμερα καλύτερο σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος.

Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες το σενάριο πρόωρων εκλογών

Μπορεί τo ερώτημα του αν οι Έλληνες επιχειρηματίες επιθυμούν την πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών να ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κων/νου Μίχαλου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη της εγχώριας αγοράς.

Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του κ. Μίχαλου, ακολούθησε η γραπτή ανακοίνωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ) Ελευθέριου Κούρταλη, στην οποία δηλώνεται χαρακτηριστικά πως «είναι προφανές ότι μια προκήρυξη εκλογών στην παρούσα φάση θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της χώρας για ανάταξη της οικονομίας της, ιδίως αν θυμηθούμε τα ανάλογα προβλήματα που δημιούργησαν οι εκλογές του 2015».

Γενικότερα πάντως, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι υπέρμαχος των συχνών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά της δημιουργίας ενός κλίματος σταθερότητας και ομαλότητας στην πολιτική ζωή της χώρας.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις αντιπροέδρου εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής: «Μετά από καθυστερήσεις δύο τουλάχιστον ετών, κάτι φαίνεται πως αρχίζει να κινείται στο μέτωπο των δημόσιων έργων του νέου ΕΣΠΑ. Μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, αρκετά από αυτά τα έργα αναμένεται είτε να ανατεθούν, είτε να προκηρυχθούν. Σε περίπτωση διεξαγωγής έκτακτων εκλογών μέσα στο 2018, θα δούμε νέες καθυστερήσεις που θα διαρκέσουν τουλάχιστον για έξι μήνες. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι ούτε Βέλγιο, ούτε Ιταλία, όπου η διοίκηση των χωρών αυτών ασκείται κανονικά, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και αν αλλάζουν ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης».

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη στον χώρο των επιχειρηματιών και αυτή -όπως και η προηγούμενη- δεν σχετίζεται με τις όποιες πολιτικές τους πεποιθήσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας από τον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο: «Νομίζω ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές. Έχουμε ήδη μπει σε μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδο, στην οποία η κυβέρνηση έχει το μυαλό της το αν θα συνεχίσει να διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των εξελίξεων στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ή το πόσο πολιτικό κόστος θα προκαλέσει κάθε συγκεκριμένη της απόφαση. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δεν μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς τα μολύβια έχουν κατεβεί και η λήψη απαραίτητων μέτρων αναβάλλεται. Αντίθετα, πιστεύω ότι όποια κυβέρνηση και να προκύψει μετά τις εκλογές, θα είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να στρωθεί στη δουλειά και να φέρει αποτελέσματα, μέσα από την προώθηση επενδύσεων και μέσα από τη μείωση της ανεργίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο εντάσσεται το γεγονός ότι -αυτή τη φορά τουλάχιστον- ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται πολύ λιγότερο το σενάριο των εκλογών σε σχέση με το 2015, ή σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους: «Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως τουλάχιστον οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν κατασταλάξει σε μια πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και σε μια δημοσιονομική διαχείριση που υποχρεωτικά θα είναι αυστηρή. Όσες διορθωτικές παρεμβάσεις και αν υπόσχονται οι πολιτικοί, τα περιθώρια εκτροπής είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, καθώς αφενός υπάρχει η δέσμευση των υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και αφετέρου, ο έλεγχος των αγορών θα είναι αυστηρότερος από αυτόν των θεσμών», υποστηρίζει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v