Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Θετικός ο αντίκτυπος από τη χαλάρωση των capital controls. Επέστρεψαν καταθέσεις €13 δισ. σε ένα έτος. Με καλύτερους όρους η πρόσβαση στις αγορές.

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε Β-/Β από CCC+/C προχώρησε ο οίκος Standard and Poors, θέτοντας σταθερό outlook. 

Η αναβάθμιση έπεται της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος και της προσδοκίας ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. 

H S&P επισημαίνει ακόμα πως η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της πως η βελτίωση της ρευστότητας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξει τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών στον τραπεζικό τομέα θα ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. 

Επιπλέον, σημειώνει πως η αύξηση της εμπιστοσύνης και η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα ανοίξουν το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και θα βελτιώσουν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. 

Η S&P υπολογίζει ότι περίπου €13 δισ. ή 9% των καταθέσεων, έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες από το τέλος Μαϊου του 2017 ως το τέλος Μαϊου του 2018 και οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους από τους μηχανισμούς ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή €36 δισ.. «Αναμένουμε ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν, βελτιώνοντας τις θέσεις ρευστότητας των τραπεζών» σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Ωστόσο, προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή, καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η S&P δεν αναμένει ότι θα επιστρέψουν και τα €49 δισ. καταθέσεων που χάθηκαν από το τέλος Νοεμβρίου του 2014 ως το τέλος Ιουλίου του 2015.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμός με την διατηρήσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, θα μεταφραστούν σύμφωνα με την S&P και σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από τις τράπεζες. «Υπολογίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα NPE κατά επιπλέον €27,8 δισ. ή 30% ως το τέλος του 2019. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια σημαντική μείωση των NPEs θα αποδειχθεί πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες» σημειώνει η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν να συσσωρεύσουν επιπλέον πιστωτικές απώλειες στο 6,5% με 75 των δανείων για να αναγνωρίσουν απώλειες από τα NPEs. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις απώλειες 2% από δάνεια που αναγνωρίστηκαν με την εφαρμογή του κανόνα IFRS. Οι υψηλές αυτές προβλέψεις θα υπονομεύσουν σύμφωνα με την S&P την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σταθερό outlook

H S&P υποστηρίζει ότι τα σταθερα outlook εξισορροπούν την βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών και τα υψηλά ακόμα ρίσκα από την οικονομία, που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το χρηματοοικονομικό τους προφίλ τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αν υπάρξει βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, η S&P μπορεί να αυξήσει τις αξιολόγησης. Προϋπόθεση για μια θετική πράξη αξιολόγησης αποτελεί η σημαντική μείωση των NPEs με την ταυτόχρονη διατήρηση της κάλυψης μέσω προβλέψεων και κεφαλαιοποίησης.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν σύμφωνα με την S&P αν βελτιωθεί περαιτέρω η ρευστότητα, με την σταθερή επιστροφή των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες και την σταθερή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Μια υποβάθμιση των αξιολογήσεων θα μπορούσε να προκύψει αν επιδεινώνονταν σημαντικά οι μακροοικονομικές συνθήκες και η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v