Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρές παρουσίες και... απουσίες στο διαγωνισμό των ΑΠΕ

Ολες οι εταιρίες που αναδείχθηκαν «επιλεγέντες συμμετέχοντες» στις τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ που δημοπράτησε η ΡΑΕ. Είσοδος της γερμανικής ΑΒΟ και της πορτογαλικής EDP. Ποια έργα πήραν οι ΕΛ.ΤΕΧ Ανεμος, ΔΕΗ ΑΝ., Ρόκας, αλλά και οι εκπλήξεις της «Εγνατία Ενεργειακή» και Παυλίδης Μάρμαρα.

Ηχηρές παρουσίες και... απουσίες στο διαγωνισμό των ΑΠΕ

Με εκπλήξεις, ηχηρές επιχειρηματικές παρουσίες αλλά και απουσίες έκλεισαν οι πρώτοι ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί της ΡΑΕ, που καθιερώνουν το νέο τρόπο ενίσχυσης μικρών και μεγάλων έργων φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και αιολικών πάρκων.

Οι τιμές προσφορών, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μειώθηκαν έως και 22,74% σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης.

Ειδικότερα, στις εκπλήξεις συμπεριλαμβάνονται η κυριαρχία στην πρώτη κατηγορία δημοπράτησης έργων των μικρών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ισχύος έως 1 ΜW της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.», η οποία με 43 εκ των 83 συνολικών έργων χτύπησε και πήρε σχεδόν το 60% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε από τις οικογένειες Παπαπέτρου και Νικολαΐδη και έχει συστήσει joint venture με τη «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» τη «METKA - EGN», για μεγάλα projects στο εξωτερικό. Τα έργα που χτύπησε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι κατά κύριο λόγο στη Χαλκιδική, στην Ξάνθη, στον Έβρο, στην Πέλλα, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα.

Στις εκπλήξεις επίσης συγκαταλέγονται και οι «επιλεγέντες συμμετέχοντες» στη δεύτερη κατηγορία των φωτοβολταϊκών ισχύος από 1 έως 20 MW, όπου εμφανίζονται μεταξύ άλλων τρεις εταιρίες με πέντε έργα, τέσσερα στα Τρίκαλα και ένα στην Ξάνθη, συνολικής ισχύος 43 MW σε σύνολο δημοπρατούμενης ισχύος 53 MW. Πρόκειται για τις PRIME ENERGY A.E., ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και ΦΑΡΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Αυτές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν συστηθεί από τη μεγάλη γερμανική εταιρία ABO, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή έργων ΑΠΕ. Σε αυτή την κατηγορία, έργο 4 MW πήρε επίσης η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και σχεδόν 2 MW η ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές.

Στη μεγάλη κατηγορία των αιολικών από τα ηχηρά ονόματα που κέρδισαν έργα είναι η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ. Αυτό που επιλέχθηκε είναι στην Αλεξανδρούπολη, στο δήμο Αρριανών, ισχύος 28,8 MW.

Το μεγαλύτερο έργο, όμως, ισχύος 44,6 MW, κατακυρώθηκε στην εταιρία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ, η οποία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ανήκει στην πορτογαλική ΔEΗ, την EDP Renovaveis. Το έργο της είναι στον δήμο Μαλεσίνης - Λοκρών στη Φθιώτιδα.

Επίσης η ΔEH Ανανεώσιμες είναι στα ηχηρά ονόματα με έργο 11,5 MW στην Άνδρο αλλά και η Χ. ΡΟΚΑΣ με αιολικό 16 MW στη Θήβα.

Στις εκπλήξεις συμπεριλαμβάνονται η ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ, με δύο αιολικά συνολικής ισχύος 36 MW στο Σιδηρόκαστρο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών απουσιάζουν εταιρίες με ισχυρή θέση στον χώρο των ΑΠΕ ή ενεργειακοί όμιλοι οι οποίοι πρόσφατα έχουν αναγγείλει την επέκτασή τους σε αυτές τις δραστηριότητες. Και πρόκειται για ηχηρές, ως προς το επιχειρηματικό όνομα, απουσίες. Πάντως, κάποιες εξ αυτών διαπίστωσαν πολύ χαμηλές τιμές στη διαδικασία του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μη συνεχίσουν τις προσφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ με τα αποτελέσματα ανά κατηγορία διαγωνισμού έχει ως εξής.

Κατηγορία Ι (Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος P ≤ 1MW)

Στις 2 Ιουλίου 2018 και από τις 10:00 π.μ έως τις 10:30 π.μ. διενεργήθηκε η Ηλεκτρονική Δημοπρασία των έργων της Κατηγορίας Ι για Δημοπρατούμενη Ισχύ 53,52 MW και τιμή εκκίνησης τα 85 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 155 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 1.527 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας. Οι Τιμές Αναφοράς κυμάνθηκαν από 80 €/MWh έως 75,87 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή είναι της τάξης του 78,42 €/MWh. Με βάση τους Κανόνες της Προκήρυξης, η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 53.483.490 W (~53,48MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 36,51kW.

Κατηγορία ΙI (Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος 1 MW < P ≤ 20 MW)

Στις 2 Ιουλίου και από τις 12:00 π.μ έως τις 12:30 μ.μ. διενεργήθηκε η Ηλεκτρονική Δημοπρασία των έργων της Κατηγορίας ΙΙ για Δημοπρατούμενη Ισχύ 53,4MW με τιμή εκκίνησης τα 80 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 14 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 280 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας. Οι Τιμές Αναφοράς κυμάνθηκαν από 62,97 €/MWh έως 71 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 63,81 €/MWh. Με βάση τους Κανόνες της Προκήρυξης, η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 52.918.960 W (~52,92MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 481kW.

Κατηγορία ΙΙI (Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 3 MW < P ≤ 50 MW)

Στις 2 Ιουλίου και από τις 14:00 μ.μ έως τις 14:30 μ.μ. διενεργήθηκε η Ηλεκτρονική Δημοπρασία των έργων της Κατηγορίας ΙΙI για Δημοπρατούμενη Ισχύ 176,39MW με τιμή εκκίνησης τα 90 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 14 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 336 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας. Οι Τιμές Αναφοράς κυμάνθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 69,53 €/MWh. Με βάση τους Κανόνες της Προκήρυξης, η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 170.925.000 W (~170,92MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 5,46MW

*Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΡΑΕ για τον διαγωνισμό και τη δημοπρατούμενη ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v